Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія використовуватиме українські "нишпорки" ще рік

Середа, 30 січня 2008, 10:22

Росія змушена буде як мінімум протягом року експлуатувати радіолокаційні станції попередження ракетного нападу (РЛС СПРН) у Мукачевому й Севастополі, незважаючи на денонсацію угоди про їх спільне використання з Україною.

При цьому Україна надаватиме інформацію, отриману за допомогою РЛС, а Росія – платитиме за неї, пише "Комерсант-Україна".

Відповідно до тексту угоди, він залишається в силі "протягом дванадцяти місяців з дати письмового повідомлення однієї зі сторін про свій намір припинити дію даної угоди".

Це ставить під сумнів істинність офіційних причин, якими російська сторона пояснює свою відмову від експлуатації українських СПРН, пише видання, нагадуючи, що основною з них є прагнення РФ використовувати власні вузли, розташовані в районі Мурманська, Печори й Іркутська, а також концентрація на будівництві нових СПРН під Армавіром і Лехтусі (Ленінградська область).

Утім, навіть річний запас часу не дасть російським військовим можливості замінити українські РЛС – як повідомив виданню експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь, нові СПРН на російській території "ще не введені в експлуатацію".

Це підтверджує і заступник міністра оборони РФ, генерал армії Микола Панков. За його словами, станція в Армавірі буде введена в дію тільки в 2010 році.

Обґрунтовуючи свою відмову, представники РФ стверджують, що РЛС у Севастополі й Мукачевому ще в 2005 році "виробили свій ресурс" (цього року було ухвалено рішення про переведення РЛС з відання українського Міноборони в розпорядження Національного космічного агентства України).

Представники НКАУ поки не коментують претензії російської сторони. Між тим колишній перший заступник міністра оборони Леонід Поляков, що обіймав цю посаду в 2005 році, думає, що причина, названа Росією, є надуманою.

"Термін експлуатації може сплисти на папері, але існує реальний технічний стан об'єкта. В реаліях ці станції працювали цілком задовільно", - сказав він. За словами Полякова, існує також методика продовження терміну експлуатації, і представники організації-розробника після відповідних випробувань можуть зробити висновок про можливість продовження терміну служби РЛС.

Проте, член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони Анатолій Кінах (Партія регіонів) констатував "високий фізичний і моральний знос об'єктів". "Щоб вони мали майбутнє, потрібно їх модернізувати, вкладаючи в це серйозні кошти", - заявив він.

Ще однією причиною відмови РФ від РЛС СПРН є недовіра російської сторони до наданого українськими фахівцями інформації. Утім, як повідомив Самусь, офіційних скарг на якість інформації від росіян не надходило. "Очевидно, причини такого рішення Росії лежать у політичній площині", - припустив він.

Цей висновок підтверджує і заступник міністра оборони Росії: "Якщо хочете, це і наша відповідь на кроки українського керівництва з форсованого вступу в НАТО".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування