Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Богатирьова терміново зніме ЧАЕС з експлуатації

Понеділок, 4 лютого 2008, 15:22

Рада національної безпеки й оборони ухвалила рішення терміново виводити з експлуатації Чорнобильську атомну електростанцію.

Про це заявила секретар РНБО Раїса Богатирьова в понеділок, коментуючи засідання РНБО 1 лютого і ухвалені на ньому рішення, повідомляє Ліга.

"Президент чітко сформулював, а РНБО одноголосно підтримала позицію щодо термінового виведення з експлуатації Чорнобильської атомної станції і вивозу з неї відпрацьованого ядерного палива", - сказала Богатирьова.

Водночас, на її думку, дуже важливим була пропозиція щодо необхідності створення публічного графіку виведення з експлуатації ядерних реакторів і створення законодавцями ядерного кодексу, у якому б необхідно було б передбачити тенденції світового розвитку атомної енергетики.

Як відомо, план робіт зі зняття ЧАЕС із експлуатації схвалений президентом Віктором Ющенком. Він складений на основі чинних документів, які визначають напрямки роботи ЧАЕС.

План розраховано на період із 2008 по 2012 роки, тобто до кінця етапу припинення експлуатації Чорнобильської АЕС - етапу, на якому станція перебуває зараз і який характеризується остаточним видаленням ядерного відпрацьованого палива з блоків. При цьому в плані показані і наступні етапи процесу.

Так, проведення консервації реакторів і найбільш радіаційно забруднених систем заплановано здійснити протягом 2013-2022 років. Витримка законсервованого устаткування з метою природного зниження радіоактивного випромінювання до прийнятних рівнів продовжиться до 2045 року. Демонтаж устаткування й очищення проммайданчика для максимального зняття обмежень і регуляторного контролю – у 2046-2064 роках.

Передбачені в Плані і 3 основних етапи перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему. Зокрема, йдеться про стабілізацію стану наявного об'єкта, підвищення експлуатаційної надійності і довговічності конструкцій і систем, які забезпечують стабілізацію і контроль параметрів безпеки.

Крім того, на 2-му етапі передбачається створення додаткових захисних бар'єрів, у першу чергу нового безпечного конфайменту (НБК), що забезпечать необхідні умови для технічної діяльності на наступному етапі і безпеку персоналу, населення і навколишнього середовища.

На 3-му етапі передбачений поступовий демонтаж будівельних конструкцій, вилучення з об'єкту "Укриття" паливомістких матеріалів і довгоіснуючих радіоактивних відходів, їхнє кондиціонування з наступним зберіганням і похованням відповідно до законодавства, зняття з експлуатації об'єкта "Укриття".

ЧАЕС почала свою роботу 26 вересня 1977 року. 26 квітня 1986 року на енергоблоці №4 ЧАЕС відбулася аварія, що призвела до серйозних техногенних наслідків. Експлуатація ЧАЕС була припинена достроково. З 1986 року на заходи для забезпечення безпечної експлуатації енергоблоків ЧАЕС було вкладено близько $264 млн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...