Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко хоче ускладнити життя політичним блокам. ЗМІ теж дісталося

Четвер, 7 лютого 2008, 10:29

Президент Віктор Ющенко вважає, що виборчий бар'єр має бути диференційованим для партій і блоків.

Про це говориться в проекті його послання до Верховної Ради, повідомляє Комерсант-Україна з посиланням на джерела в Національному інституті стратегічних досліджень, який брав участь у розробці документа.

"Доцільно залишити бар'єр 3% для політичних партій і підняти до 5% бар'єр для виборчих блоків, що складаються не більш ніж із трьох партій, з подальшим збільшенням бар'єра на 1% за кожну наступну партію в блоці", – говориться в проекті послання.

За словами співрозмовника в НІСД, дана пропозиція була "дискусійною", але, оскільки її підтримав секретаріат президента, вона залишилась у підсумковій версії документа.

Автори доповіді вважають, що підписання президентом указу про проведення дострокових виборів у 2007 році дозволило вийти з політичної кризи. Тим часом у документі неодноразово підкреслюється, що дострокові вибори були сполучені з безліччю проблем.

"На позачергових парламентських виборах відбувалася боротьба політичних лідерів, а не програм розвитку країни. Жодна партія або блок не надали достовірних розрахунків ресурсів, що необхідні для виконання їхніх програм", – стверджують експерти.

Окремої уваги заслуговують тези про порушення виборчого законодавства:

"У ході виборчої кампанії мало місце використання політичними силами правоохоронних органів", - говориться в проекті.

"ЗМІ розглядаються насамперед як механізм масових маніпуляцій. При цьому більшість журналістів прийняла такий формат співробітництва з політичними силами", – говориться в доповіді.

При проведенні наступних виборів пропонується "ввести систему голосування за регіональними списками", що дозволить виборцю голосувати "не тільки за політичну силу, але за конкретних людей, що користуються повагою в регіоні".

Також пропонується змінити схему виборів "міських і сільських голів або, у випадку проведення реформи адміністративно-територіального ладу, глав громад", ввести в законодавство норму про те, що претендент на ці посади обирається "на основі абсолютної більшості голосів", що припускає перехід до системи двох турів голосування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування