Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заява "Газпрому" це вже війна?

П'ятниця, 8 лютого 2008, 16:12

Заява "Газпрому" про можливість припинення постачань газу в Україну є початком газової війни між урядом Юлії Тимошенко і компанією "РосУкрЕнерго", вважає політолог Володимир Фесенко.

"Це можуть бути такі перші розкати нової газової війни", - сказав він у коментарі "Інтерфакс-Україна".

"Заява одного з керівників "Газпрому" - така своєрідна атака "РосУкрЕнерго" на уряд Юлії Тимошенко", - відзначив політолог, додавши: "Зараз почалася війна між "РосУкрЕнерго" і урядом Тимошенко".

Фесенко вважає, що подібні заяви були спровоковані конкретними заявами і діями Тимошенко, спрямованими на те, щоб прибрати "РосУкрЕнерго" з українського газового ринку.

У свою чергу "РосУкрЕнерго" "починає свої відповідні бойові дії" і не тільки в Україні, але і за допомогою компанії "Газпром", оскільки ця компанія є одним із засновників "РосУкрЕнерго", сказав він.

Фесенко спрогнозував, що тема відносин на газовому ринку буде однією з головних і під час візиту президента Віктора Ющенка в Росію, запланованого на 12 лютого, і під час візиту прем'єр-міністра Тимошенко в Москву, запланованого на 21 лютого.

"Швидше за все, починається складна драматична епопея чергового перегляду газових відносин України і Росії", - вважає політолог. За його словами, цей процес закінчиться не швидко і поки складно сказати, яким буде його результат.

Коментуючи ситуацію, пов'язану із заявою "Газпрому", політолог підкреслив, що перше, що необхідно зробити в будь-якому випадку, - це провести розслідування ситуації і з'ясувати в чому полягає проблема.

"По-друге, крім обміну політичними уколами, Росії й Україні потрібно сформувати єдину систему організаційно-технічного контролю за перекачуванням газу і за наявністю газу на території України", - підкреслив він.

При цьому експерт додав, що без такого комплексу заходів, подібні ситуації будуть виникати в двосторонніх відносинах і надалі.

За словами Фесенка, "у цілому, це неминуче приведе до перегляду базових принципів і умов по газових відносинах".

Він додав, що в цьому відношенні ключова проблема - це співвідношення ціни на газ і ставки транзиту на транспортування російського газу в країни Європи.

Фесенко підкреслив необхідність домогтися того, щоб ці дві ціни були збалансовані і відповідали інтересам двох країн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування