Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АМКУ каже, що подорожчання маршруток не обґрунтоване

Середа, 12 березня 2008, 15:28

Антимонопольний комітет заявляє, що подорожчання проїзду в маршрутках – на чому на полягають перевізники – не має економічного обґрунтування.

Відсутність належного контролю за реалізацією та обліком проданих приватними автоперевізниками квитків не дозволяє визначити обґрунтованість тарифів на проїзд, йдеться у повідомленні прес-служби АМКУ.

Натомість це сприяє тінізації ринку перевезень, розвитку корупції та недоотриманню платежів, які можна було б спрямувати на компенсацію пільгового проїзду громадян та підвищення безпеки перевезень, додається у ньому.

"Встановлення тарифів на проїзд в автобусних маршрутках здійснюється безпосередньо перевізниками, які повинні виходити з власних виробничих витрат на надання послуг. У свою чергу, місцеві органи влади та самоврядування мають погоджувати тарифи з урахуванням їх обґрунтованості", - сказано в повідомленні.

У зв’язку з намірами перевізників підвищити тарифи, органи Комітету провели відповідне дослідження. Результати перевірок засвідчили, що дії деяких перевізників містять численні порушення, в тому числі і конкуренційного законодавства.

"Рекомендації Комітету утриматися від встановлення необґрунтованих тарифів охопили десятки перевізників та місцевих органів влади в понад 10 регіонах. Наразі розслідується діяльність 4 перевізників у Києві, 34 – у Сумській та 17 – у Львівській областях, проти яких порушено відповідні справи" , - сказано в повідомлені.

Крім відсутності чіткого обліку пасажиропотоку та розбіжностей з фактичними даними щодо розміру отриманої перевізниками виручки за реалізовані пасажирам квитки, комітет виявив порушення перевізниками податкового законодавства, про автомобільний транспорт та з питань захисту прав споживачів.

"Зібрані в ході перевірок матеріали передано відповідним органам для реагування. Встановлено відсутність жорсткого контролю за звітністю перевізників та механізмів невідворотної відповідальності за не продаж квитків. Ведення перевізниками обліку доходів відбувається на примітивному неорганізованому рівні", - сказано в повідомленні.

Зі своїми висновками з даного приводу та пропозиціями щодо врегулювання ситуації АМКУ звернувся до Кабінету міністрів.

Зокрема, у зверненні до Кабміну комітет пропонує доручити Державній податковій адміністрації провести перевірки перевізників, посилити їх відповідальність за невидачу квитків пасажирам тощо.

Водночас, Мінтрансзв’язку пропонується доручити удосконалити законодавчі акти, зокрема, щодо належного ведення перевізниками квитково-касової документації, посилення їх юридичної відповідальності за порушення, та вжити вичерпних заходів щодо наведення правопорядку в сфері автомобільних пасажирських перевезень.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування