Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Укрнафта": галузь газовидобутку планомірно руйнують

Понеділок, 3 березня 2008, 11:36

"Укрнафта", найбільша нафтогазовидобувна компанія країни, змушена зупинити видобуток газу на 140 свердловинах.

Це призведе до скорочення видобутку на 950 млн. куб. м газу в рік (близько 5% від сумарної по Україні), пише газета "Дело".

Консервація свердловин почнеться в понеділок, 3 березня, і завершиться до 17 березня.

Правління компанії проінформувало про відповідне рішення наглядову раду "Укрнафти", і керівника НАК "Нафтогаз України" Олега Дубину.

Причиною скорочення видобутку є рішення Національної комісії з регулювання енергетики (НКРЕ). Днями регулятор знизив закупівельну ціну газу "Укрнафти", що постачається для потреб населення, з 272 до 199,2 грн. за тис. куб. м.

За урядовою постановою №1729, "Укрнафта" зобов'язана здавати свій газ на реалізацію "Нафтогазу", який постачає паливо населенню. При цьому ціна газу для населення НКРЕ знижена не була.

Собівартість видобутку газу для "Укрнафти" складає 349,73 грн. за тис. куб. м. Щоб скоротити збитки, компанія змушена відмовитися від частини видобутку.

"Створюється враження, що планомірно виконується чітке завдання – руйнування вітчизняної газодобувної галузі", - йдеться у заяві компанії.

У свою чергу члени НКРЕ пояснюють рішення про зниження закупівельних цін тим, що "Укрнафта" нібито не надала докладного обґрунтування структури ціни палива.

Експерти зазначають, що Комісія не може ухвалювати рішення, у результаті яких діяльність підприємства стає збитковою. У відповідь на це в НКРЕ пропонують "Укрнафті" для забезпечення рентабельної роботи скоротити витрати на соціальну сферу, заробітну плату й інвестиційні програми.

Керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін бачить підґрунтя рішення НКРЕ в перерозподілі фінансових потоків від видобутку газу на користь "Нафтогазу України", тому що "НАК сьогодні має гостру нестачу коштів".

Аналогічним чином, вважає експерт, "Нафтогаз" вимиває кошти в інших держгазвидобувників – "Чорноморнафтогазу", "Укргазвидобутку". Усього на перепродажі чужого газу населенню, за підрахунками Бородіна, НАК заробить понад 1 млрд. грн. за рік.

"Ці кошти повинні були піти на розвідку й освоєння нових родовищ, а підуть через "Нафтогаз" у бюджет на виконання передвиборних обіцянок Тимошенко", - зазначає він.

У свою чергу, радник прем'єр-міністра Олександр Гудима називає причиною рішення НКРЕ конфлікт між приватними акціонерами "Укрнафти" і державою. "Кабмін не контролює фінансові потоки в "Укрнафті". Але інтереси уряду повинні враховуватися. Тут потрібно знайти компроміс між акціонерами", - вважає він.

Водночас Гудима визнає, що "уряд і НКРЕ не зовсім врахували вартість газу і рентабельність його видобутку".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування