Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нова партія Ющенка буде всмоктувати "розкручених" не тільки з НУ-НС?

Середа, 5 березня 2008, 11:11

"Народний союз "Наша Україна", який активізував створення єдиної партії на базі блоку "Наша Україна – Народна Самооборона", має намір об’єднуватися не лише з партіями, які увійшли у блок "НУ-НС".

Як пише "Дело", такий висновок випливає з тексту проекту статуту нової партії, який потрапив у розпорядження видання.

"Йдеться і про позапарламентські партії", - розповів "Дело" депутат "НУ-НС" Володимир Карпук.

Експерти вважають, що "Нашій Україні" нічого не залишається, як розширюватися за рахунок політичних "карликів". "Партія буде поповнювати свої ряди за рахунок "розкручених" осіб, які не пройшли у Верховну Раду", - зазначив один із політологів.

Між тим, відповідно до проекту статуту, глава нової партії буде мати менші повноваження, ніж нинішній лідер НСНУ. Зокрема, він не зможе підписувати фінансові документи – цим правом наділять керівника центрального виконавчого комітету.

Крім того, у проекті статуту чітко окреслено, що керівник партії вибирається максимум на 2 роки. "Такі запобіжники дозволять йому бути лідером усієї політичної сили, а не тільки її частини", - вважає Карпук.

На відміну від НСНУ, політрада нової партії матиме значно більші повноваження. Він буде виключати з партії керівників, вирішувати питання щодо членства в партії, а також відповідати за використання фінансових коштів і партійного майна.

"Вирішення питань на політраді, а не на президії дозволить більш широко представити думки членів партії", - вважає депутат "НУ-НС" Андрій Парубій.

За інформацією "Дело", головним ідеологом статуту став Роман Зварич. Він очолив групу з розробки документа, у яку увійшли представники всіх 9 партій блоку "НУ-НС".

Основна частина статуту була скопійована з документа НСНУ, але, як стверджують члени комісії, бралися до уваги статути й інших політсил, зокрема, НРУ та УНП.

Паралельно зі статутом інша комісія розробляла програму майбутньої партії. Однак робота над цим документом, як стверджують у блоці, ще не завершена.

"Думаю, статут буде обговорено і ухвалено без особливих проблем, а ось навколо програми можуть розгорнутися серйозні дискусії", - зазначив Парубій.

Лідери партій, які входять у блок "НУ-НС", ще не ознайомилися з новим статутом. "Нам обіцяли його надіслати, але поки я не тримав документ у руках", - розповів глава УРП "Собор" Анатолій Матвієнко, зазначивши, що буде вирішувати питання про вступ у єдину партію разом з однопартійцями. Не поспішати з рішенням воліють і інші учасники блоку – "Партія захисників вітчизни", Народний Рух, Народна партія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування