Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Незважаючи на витрати на медицину, смертність росте

Середа, 2 квітня 2008, 15:39

За останні 6 років витрати на охорону здоров'я зросли більше ніж у 4 рази, при цьому споживання ліків зросло в 3 рази, а смертність в абсолютному обчисленні – на 2%.

Такий висновок демографічного звіту ООН, якщо узагальнити результати діяльності української охорони здоров'я за цей період, пише "Дело".

Основними джерелами фінансування української медицини є державний і місцевий бюджети. Причому 80% коштів виділяються саме з місцевих бюджетів.

Починаючи з 2001 року бюджетне фінансування медицини збільшилося з 5,4 млрд. до 21,1 млрд. грн. торік. Але кількість лікарів на 10 тис. осіб населення залишається незмінною – близько 50.

На думку голови громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я Олега Мусія, скільки не вкладати грошей у медицину, від цього вона кращою не стане.

На його думку, це відбувається через неефективний розподіл коштів бюджету, а також через відсутність системи охорони здоров'я як такої.

"За 17 років усі галузі нашої країни зазнали змін, крім медичної. Тут і далі залишається модель, створена за СРСР. Залишилася централізована система управління, коли усе знаходиться в одних руках МОЗу, строга система фінансування, відомчість, яка призводить до розпорошеності бюджетних коштів", - вважає Мусій.

Директор Департаменту економіки і фінансів МОЗу Лариса Карамушка стверджує, що, за мінімальними розрахунками, медичній сфері України потрібно мінімум 40 мільярдів гривень щорічно.

Відповідно до інформації, яку надало "Дело" Міністерство охорони здоров'я, на зарплату лікарів іде близько 70% усіх виділюваних із бюджету коштів. На закупівлю медичного устаткування – 6%, а на закупівлі медикаментів і лікувальних засобів – 11%.

Однак, за словами віце-президента Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктора Сердюка, реально з цих виділюваних на заробітні плати лікарів коштів 55% витрачається на сплату житлово-комунальних витрат, потреб та інше.

Європейська обсерваторія зі справ охорони здоров'я у своїх матеріалах, присвячених медицині в Україні, зазначає, що якщо враховувати неофіційність багатьох платежів громадян, то на долю населення припадає 50% усіх витрат на охорону здоров'я.

"Ще одна сфера охорони здоров'я, яка просто викачує з громадян гроші, це фармацевтика", - пише "Дело", зазначаючи, що представники різних фармацевтичних компаній "щодня підкуповують лікарів, щоб ті виписували рецепт на конкретні ліки, що ще і досить дорогі".

За інформацією видання, якщо в 2002 році населення в приватному порядку купило ліків на 4,4 млрд. грн., то в 2007-му – на суму близько 12 млрд. Зараз в Україні працюють 11,2 тис. аптек (із них у держвласності – 2670), а також близько 6 тис. аптечних кіосків.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...