Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Регіонал: бюджет Тимошенко зроблено "за старинкою"

Понеділок, 7 квітня 2008, 14:02

Голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Присяжнюк (Партія регіонів) заявляє, що державний бюджет України на 2008 рік не враховує нюансів, пов'язаних зі вступом у Світову організацію торгівлі.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Дело", пояснюючи, чому аграрний комітет не підтримав проект держбюджету на 2008 рік.

"Головна претензія – бюджет не враховує вступу у Світову організацію торгівлі (СОТ). Відповідно до її умов, ми повинні перерозподілити бюджетне фінансування і спрямувати його не на підтримку галузей, а на цільові, лізингові програми, науку, адаптацію сертифікації і стандартизації. Потрібно передбачити компенсаційні заходи на той випадок, якщо припинять роботу дрібні виробники", - зазначив він.

"А цей бюджет зроблено за старинкою. Мінагрополітики просто списало його з минулого документа", - заявив Присяжнюк.

У той же час, за словами депутата-регіонала, додаткові кошти на підтримку сільгоспвиробників у зв'язку зі вступом до СОТ Україні не потрібні: "По мірі адаптації до вимог СОТ, уведення ринку землі, вони будуть з'являтися самі".

Крім того, упевнений голова аграрного комітету, вступ до СОТ не буде надто болісним для сільгоспвиробників, якщо вжити необхідних заходів.

"Якщо ми приймемо цільові програми і додаткові заходи зі стандартизації, ми пом'якшимо цей удар. Звичайно, неконкурентним виробникам доведеться піти з ринку, але катастрофи не буде", - зазначив він.

"Якщо брати те, що ми маємо сьогодні, звичайно, може постраждати цукрова промисловість. Уже зараз ми підписалися під вимогою СОТ, що будемо щорічно імпортувати 260 тисяч тонн тростяного сирцю. З кожним роком ця квота буде збільшуватися і вже в 2010 році сягне 267 тисяч тонн", - додав Присяжнюк.

Говорячи про ризики для м'ясної галузі, він зазначив: "Після вступ до СОТ усі ставки імпорту будуть 10%. А вся наша м'ясна галузь, крім птахівництва, ще дуже слабка. Крім того, доведеться приймати світові стандарти сертифікації. Наші чиновники пишаються, що 80% рогатої худоби вирощують селяни. А як вони пройдуть сертифікацію? Без цілеспрямованої політики держави – ніяк".

На питання про те, які вигоди можливі від вступу до СОТ, Присяжнюк відповів: "Насамперед, це збут продукції. Звичайно, у найближчі 10 років ми не зможемо вийти на ринки розвинутих європейських країн. Але чи потрібно нам це? Є треті країни, нехай нам дадуть квоти на постачання туди".

"Ось про що потрібно було домовлятися (президентові) Віктору Ющенку з (президентом США) Джорджем Бушем, а не про вступ до НАТО", - додав свою думку він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування