Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мартиненко прогнозує, що російський газ коштуватиме 300 доларів

Вівторок, 6 травня 2008, 12:23

Глава парламентського комітету з ПЕК Микола Мартиненко прогнозує, що Україні доведеться платити понад 300 доларів за тисячу кубометрів природного газу вже наступного року.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому у вівторок.

"Сьогодні ми не маємо картини щодо поставок газу в наступному році. Тут є два аспекти. По-перше, при розрахунку вартості, хочемо ми цього чи ні, доведеться враховувати середньоєвропейські ціни", - сказав він.

"По-друге, невідома формула ціноутворення на середньоазіатський газ (на який ми орієнтуємося) для Росії. Україна, на жаль, утратила можливість роботи з країнами Середньої Азії. Тому сьогодні нам варто було б провести з ними переговори", - відзначив Мартиненко.

"Газпром" веде ціноутворення з прив'язкою до ціни нафтопродуктів. Останнім часом на світових ринках вона стрімко зростає. Тому перспектива щодо вартості газу не тішить. На сьогоднішній день у Європі вона вже перейшла далеко за 300 доларів за тисячу кубометрів", - відзначив Мартиненко.

Він підкреслив, що це буде болісно, але такий шлях уже давно пройшли наші сусіди.

"Це ціна за рятування країни від політичного тиску. Ціновий удар можна і потрібно зм'якшити, але це цілий комплекс кроків на рівні як держави, так і бізнесу: і ефективна програма по енергозбереженню, і нарощування власного видобутку газу, і альтернативні джерела енергії", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...