Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Оніщук хоче вдарити Європою по Конституції Тимошенко

П'ятниця, 9 травня 2008, 10:50

Міністр юстиції Микола Оніщук вважає, що підготовлені законопроекти про зміни до Конституції повинні пройти експертизу Венеціанської комісії, після чого необхідно провести консультативний референдум.

В ефірі "5 каналу" в четвер міністр відзначив, що рекомендував президентові направити в парламент і на експертизу у Венеціанську комісію законопроект про зміни до Конституції, підготовлений Національною конституційною радою, передає "Інтерфакс-Україна".

"А потім необхідно провести консультативний референдум для того, щоб з'ясувати реальну позицію громадян України у зв'язку з тим, що ні Партія регіонів, ні Блок Юлії Тимошенко мандат від виборців, виходячи з їхніх передвиборних програм, на зміну форми правління на парламентську не одержували", - сказав Оніщук.

Коментуючи проект змін до Конституції нібито підготовлений БЮТ і Партією регіонів, що з'явився в інтернеті, Оніщук відзначив, що в цьому документі значиться положення про вибори в парламент у дві тури для того, щоб реально досягти двопартійності".

"Це може свідчити побічно про те, що по суті заставляється через організації роботи парламенту, систему організації влади, певний компроміс двох політичних сил", - відзначив він.

Міністр розкритикував ряд положень розробленого БЮТ законопроекту змін до Конституції (оприлюдненого в інтернет-ЗМІ). Зокрема, збереження й посилення положення про імперативний мандат, збереження функцій досудового слідства за прокуратурою й положення про обрання спікера представниками опозиції.

Оніщук підкреслив, що такі позиції не відповідають європейській традиції й підкреслив, що Венеціанська комісія (Комісія Ради Європи за демократію через право) повинна зробити свій висновок.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...