Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українська дочка "Газпрому" переманила до себе Ахметова

Понеділок, 2 червня 2008, 10:52

Дочірня компанія "Газпрому" в Україні відбирає в "Нафтогаза" найвигідніші контракти – клієнтами "Газпром збут Україна" стали найбільші підприємства Ріната Ахметова.

За інформацією газети "Дело", за перший місяць роботи на ринку "Газпром збут Україна" уклала договори з 30 великими промисловими підприємствами.

Серед них "Азовсталь", Північні і Центральний ГЗКи, підконтрольні компанії "СКМ" Ахметова, Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, компанія "Євроцемент груп", а також хімпідприємства бізнесмена Дмитра Фірташа.

Загальний обсяг законтрактованого газу - 500 мільйонів кубометрів на місяць. Протягом наступного місяця, відповідно до повідомлення прес-служби "Газпром збут Україна", компанія має намір подвоїти цю цифру.

За словами джерела видання на одному з підприємств, "Газпром збут" пропонує паливо на тих же умовах, що і компанія "Газ України" - дочірнє підприємство "Нафтогаза України".

"Однак працювати з росіянами вигідніше, оскільки прямий постачальник може забезпечити гарантовані і безперебійні постачання газу", - пояснив співрозмовник.

З цієї причини, зазначив співрозмовник, попит на російський газ уже перевищує квоту "Газпром збуту". Її встановила Нацкомісія з регулювання електроенергетики на рівні 7,5 мільярда кубометрів на рік.

Деякі учасники ринку говорять, що на підписанні договорів з "Газпром збутом" позначилися також політична і бізнесова складові.

"Нафтогаз", у структуру якого входить "Газ України", сьогодні контролюється людьми, близькими до "ІСД", - зазначив один із представників промислового сектора.

"Відповідно, деякі інші бізнес-групи не захочуть ставити своє виробництво в залежність від постачань "Газу України", - додав він.

Водночас у "Нафтогазі" не побоюються конкуренції з боку дочірньої компанії "Газпрому".

"Ця компанія працює в рамках чітко встановленої квоти. Є визначені обсяги постачань, які вони не повинні перевищувати", - пояснив начальник прес-служби НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.

На українських підприємствах співробітництвом з "Газпром збутом" задоволені. За словами начальника прес-служби Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергія Магери, завдяки підписаним договорам проблеми з постачаннями газу зняті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування