Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"НУ-НС" стане обідом для "ЄЦ" та БЮТ?

Середа, 25 червня 2008, 13:25

Комітет виборців України вбачає три варіанти виходу з політичної кризи, серед яких консервація існуючого стану речей, переформатування коаліції або призначення дострокових виборів.

У разі реалізації останнього сценарію, процеси по розпуску Верховної Ради можуть перерости в активну фазу восени 2008 року, з призначенням виборів на грудень 2008.

Комітет виборців України прогнозує появу кількох нових успішних та масштабних політичних проектів до кінця 2008 року, повідомляє прес-служба КВУ.

Саме роль партій та блоків другого ешелону може стати вирішальною під час формування нової коаліції. Від цих партій залежатиме на базі якої мегасили – БЮТ чи Партії регіонів - буде утворено правлячу коаліцію після виборів.

Найбільше переформатування чекає політиків, що зараз входять до блоку "НУ-НС". За оцінками експертів КВУ, найближчим часом близько половини активістів та депутатів всіх рівнів "Нашої України" перейдуть до "Єдиного центру", "Народна самооборона" та частина "Нашої України" віллється в БЮТ.

Праве крило "Нашої України" може посилити "Свободу", яка після успіху в Києві має шанс об'єднати праві сили у єдиний блок і таким чином претендувати на подолання 3% бар'єру.

Позачергові парламентські вибори пройдуть під впливом наступних президентських виборів. Кожна політична партія чи блок буде відкрито робити ставку на потенційних майбутніх кандидатів на президентський пост.

Створена після виборів коаліція стикнеться з необхідністю визначення єдиного кандидата на пост президента. Головна причина нинішньої політичної кризи – наявність двох кандидатів на посаду наступного глави держави в одній формальній коаліції.

Ющенко як вірогідний кандидат на наступних президентських виборах основну підтримку отримає від "Єдиного центру", прогнозують в КВУ. У разі прямої та публічної підтримки президента ця партія може отримати 6-10% голосів виборців.

Не виключено створення на парламентські вибори ще кількох пропрезидентських технологічних проектів – на основі розкручених особистостей Кличка, Катеринчука або яскравих молодих регіональних лідерів (Гройсмана, Садового, Одарича).

Ще однією пропрезидентською силою може стати Блок Черновецького, який, маючи півмільйонний базовий електорат, за короткі терміни здатен вийти на помітний рейтинг на всеукраїнському рівні.

У випадку об'єднання усіх цих діючих та потенційних проектів у єдиний мегаблок – "блок нових друзів Ющенка" - такий блок має шанси конкурувати з Партією регіонів та БЮТ майже на рівних.

Умовний "Блок Яценюка" гіпотетично може подолати 3%-й бар'єр за умови солідної фінансової підтримки та вдало проведеної кампанії.

Проте тоді у нього суттєво зменшуються шанси стати лідером нової коаліції проющенківських сил або претендувати на повернення в крісло спікера Верховної Ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування