Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС вирішили у вересні розбити надії України

П'ятниця, 27 червня 2008, 10:39

На самміті Україна-ЄС у вересні 2008 року політична частина нової угоди між Україною і Євросоюзом підписана не буде.

Про це пише Комерсант-Україна з посиланням на джерела в Єврокомісії.

"Угода не буде підписана, це остаточне рішення. Ми вже сповістили про це офіційний Київ. Однак у нас складається враження, що там як і раніше сподіваються на її підписання", – сказав співрозмовник.

Пояснюючи відмову підписувати даний документ у вересні, у Євросоюзі сказали, що не мають наміру розділяти цілісну угоду з Україною на дві частини – політичну й економічну.

"Це офіційна позиція не тільки Єврокомісії, але і всього Євросоюзу: договір повинен бути підписаний як єдиний документ. Доти, поки не будуть погоджені всі його частини, ми вважаємо, що не погоджено нічого", – підтвердив цю інформацію прес-секретар представництва Єврокомісії в Україні Давид Стулик.

Він також нагадав, що переговори щодо економічної частини угоди "тільки почалися" і будуть тривати досить довго.

Посол Франції Жан-Поль Везіан, країна якого буде головувати в Євросоюзі під час вересневого самміту Україна-ЄС, теж виключає можливість підписання даного документа в ході самміту.

"Сторони можуть спільною заявою привітати досягнення в переговорному процесі. Але це не буде означати підписання всієї угоди", – заявив він.

Як відомо, на початку 2008 року минув термін дії нинішньої угоди про партнерство і співпрацю між Україною і ЄС.

У 2006 році сторони почали переговори щодо змісту політичної частини нової угоди, і в даний момент вони знаходяться в стадії завершення.

Київ очікує, що до документу буде включений пункт про початок переговорів про введення безвізового режиму між Україною і країнами ЄС, а також про перспективи членства України в Євросоюзі.

Тим часом переговори про економічну частину, основою якої повинен стати договір про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, почалися лише в 2008 році, після вступу України до СОТ.

Розуміючи, що ця частина переговорів затягнеться на кілька років, Київ запропонував Брюсселю виділити ЗВТ в окремий документ, що буде підписаний пізніше, а частину угоди, що залишилася, підписати на вересневому самміті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...