Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко звинувачують у саботажі рішення Ющенка

Вівторок, 22 липня 2008, 14:00
Керівництво Дрогобицького НПЗ "Галичина" і Надвірнянського НПЗ "Нафтохімік Прикарпаття" звинувачують Кабінет міністрів у бездіяльності з ухвалення рішення про аверсне функціонування нафтопроводу "Одеса-Броди" за маршрутом з Одеси в Броди.

Про це на прес-конференції у вівторок заявили голови правління НПК "Галичина" та "Нафтохімік Прикарпаття" Олександр Лазорко і Олександр Шиляєв повідомляє УНІАН.

Зокрема, за їхніми словами, було підписано протокольні документи про постачання за маршрутом з Одеси в Броди 5 млн. тон легкої каспійської нафти на рік для переробки на двох західноукраїнських НПЗ з безумовною оплатою послуг на користь ВАТ "Укртранснафта" за принципом "качай, або плати".

При цьому керівники підприємств зазначили, що "Укртранснафта" отримувала б гроші в тому обсязі, які вона отримує зараз від прокачування російської нафти за маршрутом з Бродів до Одеси.

Крім того, секретар комітету Верховної Ради з питань економічної політики Ігор Палиця заявив, що на початку минулого тижня в Азербайджані було підписано протокольні документи про постачання до кінця 2008 року 3 млн. тонн нафти за ціною 130 дол./бар. для переробки на двох західноукраїнських НПЗ.

Проте, за його словами, уряд своєю телеграмою заборонив "Укртранснафті" підписувати ці договори, нічим не мотивуючи це рішення.

"На сьогодні ситуація незрозуміла, був указ президента, було дано всі команди… було надано банківські гарантії…. Не відомо, з яких причин уряд заборонив підписання контрактів, і сьогодні заводи не знають, що робити.… І я думаю, якщо й далі буде така поведінка з боку уряду, з нами просто ніхто не розмовлятиме як з державою", - зазначив Палиця.

Як відзначив Шиляєв, на сьогодні обидва заводи перебувають у "глобальній" реконструкції.

За його словами, "сума інвестицій становить мільярд доларів на кожне підприємство, сьогодні вже освоєно близько 150 мільйонів, що підтверджено комісією Мінпаливенерго".

"Хотілося, щоб уряд обернувся обличчям до нас і до наших проблем, хоча б щоб нарешті вирішилося питання про скасування митного збору на обладнання" що ввозиться", - зазначив він.

За словами Шиляєва, підприємства змушені шукати альтернативні шляхи постачання нафти, оскільки на сьогодні західноукраїнські НПЗ стоять уже два роки без російської нафти, а використовують для переробки тільки українську нафту із західних родовищ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: