Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк вирішив, що гривня буде плавати

П'ятниця, 4 липня 2008, 14:25

Національний банк України виробив єдину позицію щодо курсової політики національної валюти.

Курс гривні до долара встановлено на рівні 4,85 з можливим відхиленням +- 4%.

Про це в ході прес-конференції заявив голова ради Нацбанку Петро Порошенко, повідомляє Ліга.

"Ми одноголосно проголосували рішення про встановлення офіційного курсу гривні щодо долара на рівні 4,85 з можливим відхиленням +- 4% на друге півріччя 2008 року. Цей показник є базовим фінансовим індикатором для розрахунку низки важливих фінансових показників", - додав Порошенко.

У той же час глава НБУ Владимир Стельмах повідомив журналістам, що меморандум, підписаний між урядом і Національним банком, передбачає введення "плаваючого" валютного курсу.

"Меморандум з урядом означає, що ми перейшли до змінного валютного курсу. Але, безумовно, що зараз психологічно відразу важко перейти до такого курсу", - сказав Стельмах.

При цьому Стельмах відзначив, що на відхилення від установленого Нацбанком валютного курсу в 4,85 грн. за долар на друге півріччя з коливаннями плюс-мінус 4% впливають такі фактори, як ціна на газ і на нафту.

За словами Стельмаха, ціна на газ протягом року залишається відомою, однак ціна на нафту може значно вплинути на зміни в рамках валютного курсу.

Крім того, глава НБУ додав, що економічне стимулювання має проходити без наростання інфляційних процесів у рамках існуючого бюджету.

Напередодні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що основні макроекономічні показники розвитку економіки України повністю погоджені між Кабміном і Нацбанком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування