Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Майже половина українців пішла б у НАТО попри погрози Росії?

Понеділок, 7 липня 2008, 16:38

Значна частина громадян України - 43,1% - вважає, що у зв'язку з заявою Держдуми Росії про можливість виходу РФ із Договору про дружбу, співпрацю та партнерство з Україною українське керівництво має заявити про відмову від планів вступу до НАТО.

Такі результати опитування Центру соціальних досліджень "Софія", проведеного з 21 по 29 червня цього року.

Набагато менше респондентів - 17,6% - дотримуються думки, що Україна має продовжити політику зближення з НАТО, незважаючи на політичний тиск Росії.

Доволі багато опитаних - 31,4% - зайняли "дипломатичну" позицію. На їх думку, українське керівництво має врегулювати з Росією питання про інтеграцію України до НАТО таким чином, щоб зберегти добрі стосунки між двома країнами.

Не визначилися з відповіддю на це питання 7,9% респондентів.

Як відомо, 4 червня 2008 року Державна Дума Росії заявила про можливість виходу Росії з Договору про дружбу, співробітництво та партнерство з Україною у випадку приєднання України до Плану дій з підготовки до членства в НАТО або форсування вступу в Альянс.

Між тим, у масовій свідомості громадян України немає й одностайної думки щодо того, якою є позиція політичного керівництва Росії стосовно Севастополя.

Найчастіше висловлюється думка, що Росія буде послідовно домагатися передачі Севастополя під свою юрисдикцію, навіть якщо це зіпсує її стосунки з Україною – так вважають 40,3% респондентів.

Значно менше опитаних - 13,9% - схильні думати, що Росія не буде домагатися передачі Севастополя під свою юрисдикцію, оскільки для неї важливіше зберегти добрі стосунки з Україною.

Водночас, третина - 30,9% - респондентів дотримуються думки, що Росія буде ставити питання про державну приналежність Севастополя тільки задля тиску на Україну, - щоб не допустити її вступу в НАТО.

Не визначилися з відповіддю на це запитання 15,4%.

Це опитування Центр "Софія" проводив в усіх областях України, Криму, Києві й Севастополі (загалом у 130 населених пунктах) методом інтерв’ю. Всього було опитано 2020 респондентів віком від 18 років і старше. Вибірка є репрезентативною за основними соціально-демографічними ознаками. Статистична похибка не перевищує 2,2%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування