Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кабміні обіцяють по 2 тисячі за кожен втрачений метр житла

Вівторок, 5 серпня 2008, 22:47

Заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Анатолій Беркута вважає, що цілком реально відновити житло, яке постраждало від повені, у строки, визначені президентом.

Як сказав він у вівторок ввечері в ефірі "5 каналу", завдяки досвіду відновлення житла після стихійних лих, які відбувалися у попередні роки, "ми знаєм, яким чином можна вийти з ситуації, яка склалася".

Водночас, заступник міністра заперечив, що кількість постраждалих житлових будинків становить 15 тисяч. "Такої цифри нема на сьогодні ", - сказав він.

Беркута зазначив, що реальна цифра постраждалих житлових будинків буде уточнюватися, враховуючи різні обставини, однак наявну цифру оцінив так: "Повністю зруйновано 600 будинків. Шістсот – не п’ятнадцять тисяч. 5 тисяч – потребуються капітального ремонту, і 22 тисячі – це ті, які потребують поточного ремонту".

"Ці цифри зростуть, але не на порядок, і тих страшних цифр, які зараз називалися, не буде", - додав чиновник.

Він зазначив, що постраждалим уряд одразу видав аванс по 1 тисячі, 2,5 тисяч і 5 тисяч гривень – залежно від категорії, а тепер уряд ухвалив рішення про авансовий платіж: для тих, хто втратив житло повністю – 50 тисяч, для тих, хто потребує капітального ремонту – 15 тисяч, і 5 тисяч – для тих, хто потребує поточного ремонту.

Він також розповів, що саме уряд передбачив у бюджеті щодо того, яке житло надаватиметься постраждалим людям, і що передбачає відповідна субвенція.

"За кожен квадратний метро втраченого житла людина отримає 2 тисячі гривень. Якщо будинок, в якому проживає людина, потребує капітального ремонту, на квадратний метр дається до 300 гривень – але для будинків, які мають площу не більше 60 квадратних метрів", - розповів Беркута.

"Тобто якщо людина втратила 60 квадратних метрів житла, то вона отримує 120 тисяч гривень. 50 тисяч вона вже отримала аванс, а тепер вона ще отримує 70 тисяч гривень", - уточнив він, пояснивши також, що цифра у 2 тисячі вирахувана на підставі ціни матеріальних ресурсів та робіт, необхідних для зведення стандартного будинку.

Беркута також повідомив, що постраждалим від повені буде запропоновано різні проекти будівництва нового житла, які вже забезпечені робочою документацією, і дозвіл на таке будівництво отримати "елементарно", бо робиться "будівельний паспорт", у якому немає дозвільних процедур, а значиться, що місцева влада дає дозвіл на будівництво.

Водночас, він зазначив, що постраждало багато будинків, побудованих самовільно і в тих місцях, де будувати не можна. Такі будинки відновлювати не будуть – даватимуть нову, безпечну, ділянку, де можна буде будувати житло.

Беркута наголосив, що гроші, видані державою на будівництво, можна витрати виключно за цільовим призначенням – і це буде контролюватись. Водночас, будівельні матеріали повинні реалізовуватись по тих цінах, які склались на сьогоднішній день.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...