Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Луценка залишили без охорони банки, які відмовилися платити більше

Середа, 6 серпня 2008, 12:44

Державна служба охорони (ДСО) при МВС відкликала своїх співробітників з низки українських банків, які відмовляються платити за послуги озброєної охорони за новими тарифами, збільшеним ДСО з 1 серпня на 30-100%.

Як пише "Комерсант-Україна", в Асоціації українських банків (АУБ) у вівторок повідомили, що Держслужба охорони при МВС перестала охороняти відділення та інкасаційні маршрути декількох банків.

Зокрема, кілька днів назад ДСО залишила без охорони низку відділень Автозазбанку, банку "Старокиївський" та Експрес-Банку. Інші кредитні установи повідомили асоціації про "свавілля ДСО" в усній формі.

Останні події

Конфлікт між ДСО і банками навколо вартості охоронних послуг триває вже кілька років. 29 жовтня 2007 року ДСО й АУБ підписали меморандум, який зобов'язав ДСО не підвищувати вартість охорони банківських установ і транспортування коштів у 2008 році більш ніж на 13%. Банкіри зажадали таких гарантій, тому що в 2007 році послуги ДСО подорожчали на 45-60% – з 12,5 грн/год до 18-20 грн/год.

Наприкінці травня ДСО в односторонньому порядку відкликала підпис під меморандумом і заявила, що з 1 червня підвищить тарифи. Пізніше вона їх пролонгувала до 31 липня.

Президент АУБ Олександр Сугоняко вважає підвищення тарифів у середині року на 30-100% непорівнянним ні з рівнем інфляції, ні зі зростанням зарплат охоронців. До цього середня вартість години охорони банку одним міліціонером складала 23 грн – 4048 грн/місяць, тоді як сам охоронець отримував у Києві максимум 1,5 тис. грн (в областях – 1 тис. грн). Але ДСО збільшила тарифи в середньому до 40 грн/год (7040 грн/місяць).

У ДСО зняття охорони пояснили закінченням терміну дії угод. "Банки ухвалили рішення їх не продовжувати. Фактів незаконного зняття охорони в односторонньому порядку з ініціативи ДСО не було", - сказала газеті прес-секретар ДСО Наталя Вишневська.

За даними ДСО, банківські установи охороняють близько 5 тис. їхніх співробітників. Таким чином, у I півріччі банки витратили на охорону відділень і інкасації усього 121 млн грн. Таким чином, витрати на охорону склали всього 2,83% від чистого прибутку банків за цей період – 4,276 млрд грн.

Підвищення тарифів Вишневська пояснила тим, що цінова політика ДСО була визначена в жовтні ще до ухвалення держбюджету на 2008 рік. "Тоді ні банки, ні ДСО не могли спрогнозувати фактичний рівень інфляції. Серед причин також: збільшення рівня мінімальної зарплати, підвищення цін на паливо, енергоносії, обмундирування, військове озброєння", - зазначила вона.

До того ж, із 1 січня набула чинності постанова Кабміну №1294, яка збільшила розміри окладів, надбавок і премій. Збитки ДСО за 6 місяців цього року сягли близько 6 млн грн.

Утім, тільки деякі відділення залишаться без охорони: близько 60% банків погодилися оплачувати послуги держслужби за новими тарифами, а багато кредитних установ почали підписувати угоди з приватними структурами.

У випадку незаконного зняття охорони, банки мають право подати до суду на ДСО, вважає президент Української федерації працівників недержавних служб безпеки Сергій Шабовта.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування