У Тимошенко сказали, що Янукович до їхніх успіхів не має відношення
Міністр економіки Богдан Данилишин вважає, що дефляція в липні на рівні 0,5%, що не спостерігалося з 2004 року, є результатом спільних антиінфляційних заходів Кабінету Міністрів, Нацбанку і місцевих органів влади.
Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Мінекономіки.
У повідомленні наголошується, що дефляція була викликана, здебільшого, зниженням цін на продукти харчування і безалкогольні напої (на 1,3%), питома вага яких у споживчій корзині становить 53,1%.
"Основними чинниками формування дефляційної динаміки на продовольчому ринку є реалізація спільних антиінфляційних заходів уряду і Нацбанку, а також поширена сезонна тенденція зниження цін на окремі групи товарів", – наголошується в повідомленні.
Мінекономіки також відзначає, що чинниками, які стримували розвиток інфляційних процесів були: реалізація комплексу антиінфляційних заходів уряду і НБУ; вплив ревальвації національної валюти, що знизило дію як інфляції попиту, так і інфляції витрат.
Також, за даними міністерства, такими чинниками є зниження внутрішніх цін на пшеницю, як результат очікуваного високого врожаю і збільшення пропозиції на ринку; зростання виробництва в галузях, орієнтованих на споживчий ринок, надходження імпортної продукції, що сформувало товарну насиченість на споживчому ринку.
Серед чинників також зазначені поступова переорієнтація споживчого попиту на непродовольчі товари довготривалого використання і оплату послуг; зростання депозитів фізичних осіб на 20,5% з початку року; сезонність, яка спричинила зниження цін на плодоовочеву продукцію, зокрема на картоплю.
Як повідомлялося, 6 серпня прем`єр Юлія Тимошенко на засіданні Кабінету Міністрів повідомила, що дефляція в Україні, за даними Державного комітету статистики, в липні становила 0,5%.
Вона відзначила, що цей показник є одним з кращих результатів антиінфляційних заходів і кращим показником за липень за останні 10 років.