Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вакарчук пояснив "Регіонам", що дві мови дають більше шансів

Четвер, 11 вересня 2008, 16:33

Міністерство освіти та науки заявляє про те, що програма поліпшення вивчення української мови у школах з навчанням мовами національних меншин була розроблена з метою надання рівних можливостей для вступу до вищих навчальних закладів.

Так у міністерстві прокоментували звинувачення на адресу відомства в "порушенні прав людини" в ході реалізації зазначеної програми, повідомляє прес-служба Міносвіти.

Міністерство зауважує, що "останнім часом почастішали заяви окремих політиків з критикою проведення зовнішнього незалежного оцінювання державною мовою".

Відомство звертає увагу на те, що "в країнах світу зовнішнє незалежне оцінювання мовами національних меншин не здійснюється".

Водночас міністерство "пішло назустріч і визначило перехідний період до 2010 року, коли тестові завдання (за винятком тесту з української мови та літератури) перекладатимуться".

"Аналіз стану вивчення української мови у школах з навчанням мовами національних меншин засвідчив неоднорідність цього процесу", - повідомляють у Міносвіти.

"З метою поліпшення вивчення української мови та надання рівних можливостей для вступу до вищих навчальних закладів країни міністерством була розроблена окрема програма", - повідомляють у відомстві.

Метою програми є "не примус, а створення додаткових можливостей для кращого вивчення української мови за бажанням учнів і за рахунок варіативної (додаткові години) складової навчальних планів".

"Основа для програми була сформована на І Всеукраїнській нараді вчителів української мови і літератури загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин, в якій брали участь представники всіх областей України", - повідомляє прес-служба.

Міністерство виходить з того, що "оволодіння рідною та державною мовами є важливою передумовою для подальшого життєвого успіху молодої людини, її повноцінної інтеграції в українське суспільство".

Також у повідомленні наголошується, що "міністерство діє винятково у рамках законодавства України".

"Позиція міністра Івана Вакарчука є чіткою: ніхто не має права і не повинен мати можливостей обмежувати конституційне право громадян здобувати освіту державною мовою", - додає прес-служба відомства.

Як відомо, зі звинуваченнями у порушенні прав людини на адресу міністра освіти та науки виступив член фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

На його думку, указ міністра про переведення шкіл з навчанням мовами національних меншин на двомовне навчання суперечить Конституції й нормам Європейської хартії регіональних мов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування