Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чехи й поляки почали закривати українцям останні "шпаринки" у Європу?

П'ятниця, 26 вересня 2008, 13:38

Країни-члени Шенгенської зони, які мають кордони з Україною, найбільш часто порушують процедуру оформлення і видачі віз для українців.

Про це свідчать дані моніторингу, проведеного Центром миру, конверсії і зовнішньої політики України, що були презентовані в п'ятницю в Києві.

Зокрема, за словами заступника директори центра Олександра Сушка, найбільш часто порушують процедуру спрощеного оформлення віз для українців країни, які нещодавно приєдналися до Шенгенської зони: Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина.

"На сьогоднішній день внаслідок розширення Шенгенської зони, у першу чергу за рахунок наших сусідів, значним чином погіршилися умови поїздок до таких країн як Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, країн Балтії, стало набагато важче для українця одержати візу", - сказав Сушко.

Опитані люди констатували, що в консульствах даних країн у більшості випадків зростають черги в саме представництво країни, значно затягується процедура оформлення і не завжди надається обґрунтування відмови у видачі візи.

Зокрема, у 2/3 випадків відмов у видачі віз респондентам не пояснили причину.

За словами Сушка, у самій угоді про спрощення візового режиму не міститься імперативної норми, яка б зобов'язувала посольства і консульства аргументувати причину відмови.

"Єврокомісія і ЄС тільки рекомендує країнам-членам у випадках відмови повідомляти про причину, однак це рекомендаційна норма, і вона регулюється внутрішньою законодавчою базою країн ЄС і тому не завжди виконується", - сказав Сушко.

Згідно з даними моніторингу, найбільш часто багаторазові візи надає консульство Угорщини - 61% і Польщі - 49%.

Разом з тим, найменша кількість відмов була зафіксована в консульстві Німеччини (2,5%), а найбільша - у консульстві Іспанії (22,5%).

Дані моніторингу також свідчать, що найшвидше процедура проходження оформлення віз здійснювалася в консульстві Франції, де більшість респондентів одержували візу в день подачі документів.

Крім того, зазначив Сушко, існує ще одна проблема - найчастіше консульства змушують українських громадян звертатися до візових центрів, внаслідок чого загальні витрати на візову процедуру перевищують 60 євро замість заявленої граничної суми 35 євро.

Разом з тим, у моніторингу також були відзначені позитивні тенденції оформлення і видачі віз у країнах Шенгену. Зокрема, кількість відмов зменшилася до 8%, у той час як у попередні роки цей показник складав 12-14%.

Моніторинг проводився шляхом опитування респондентів на виході з консульств або візових центрів. У ньому брали участь 840 респондентів і консульські представництва 11 країн шенгенської зони, що знаходилися в Києві й в інших регіонах.

До вибірки не включалися ті люди, які одержували візи через туристичні агентства. Похибка вибірки плюс-мінус 6%.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...