Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку не подобається риторика Медведєва і те, що Україну втягують у конфлікт

Четвер, 4 вересня 2008, 14:27

Президент Віктор Ющенко відзначає стурбованість української сторони щодо пасивного втягування України у російсько-грузинський конфлікт через використання у ньому ЧФ Росії, що базується в Севастополі.

Про це він сказав під час зустрічі з надзвичайним і повноважним послом держав Великої Сімки, повідомляє прес-служба президента.

"Нас серйозно турбує, що сьогодні не виписаний механізм, який убезпечував би Україну від такого роду відносин", – сказав Ющенко.

Він додав, що саме тому Україна докладатиме усіх зусиль, щоб провести відповідні переговори з Росією, зокрема щодо встановлення регламентів пересування російських військових підрозділів територією України.

Президент також наголосив, що Україна й надалі хоче бачити свої відносини з Росією "рівноправними та взаємовигідними", такими, якими вони мають бути у стратегічних партнерів.

"Не є нашою метою ескалація напруженості", – зазначив він.

Водночас Ющенко висловив жаль, що така позиція не завжди "знаходить розуміння у наших російських партнерів".

"Скажу відверто: нас непокоїть нещодавнє введення в обіг президентом Росії поняття регіонів привілейованих інтересів Російської Федерації. Звичайно, ми не сприймаємо ту інформаційну кампанію, яка не є дружньою по відношенню до України. Думаю, це не відповідає духу наших добросусідських відносин", – сказав президент.

Ющенко особливо наголосив на незмінності стратегічного зовнішньополітичного курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

"Ми хотіли б підкреслити: цю дорогу ми бачимо, як дорогу з двостороннім рухом. Переконаний, що європейській, світовій спільноті дуже важливо поширити територію безпеки та миру – в тому числі далеко на схід європейського континенту. І в цьому полягає європейський та євроатлантичний інтерес наших західних партнерів", – сказав він.

За словами президента, в цьому контексті для України надзвичайно важливим є отримати систему міжнародних гарантій своєї територіальної цілісності та суверенітету.

"Це можливо лише в одному випадку – інтеграції України до Північноатлантичного договору, а на початку – приєднання до ПДЧ", – зазначив Ющенко.

Він звернувся до послів Великої Сімки з проханням проінформувати керівництво своїх держав про незмінність позиції України у цьому питанні.

За словами Ющенка, Україна розраховує на підтримку держав Великої Сімки під час його розгляду на найближчому саміті Україна – ЄС у Франції та грудневому засіданні міністрів закордонних справ НАТО.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування