Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німеччина не змінювала позицію щодо перспектив України у НАТО

Понеділок, 8 вересня 2008, 13:06

Новий посол Німеччини в Україні Ханс-Юрген Хаймзет заявляє, що Німеччина не змінила свою позицію щодо вступу України до НАТО.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Сегодня", відповідаючи на питання про те, чи є заява канцлера Німеччини Ангели Меркель, що Україна стане членом НАТО, "корінною зміною позиції Німеччини".

"Німеччина свою позицію не змінила. Ті рішення, які були ухвалені у Бухаресті на самміті НАТО, залишаються в силі. Україна стане членом НАТО, якщо в неї буде таке бажання", - сказав посол Німеччини.

"Я не хотів би давати оцінки внутрішньополітичній ситуації в Україні, але без усяких сумнівів, один із ключів до просування України в євроатлантичні структури лежить і в Києві. Відсутність консенсусу в українських політичних колах, про яку пишуть західні ЗМІ, безумовно, на користь цьому просуванню не йде", - підкреслив Хаймзет.

"Ідеться про те, щоб ті політичні сили, які бажають євроатлантичної інтеграції нарешті почали діяти згуртовано. Раніше такі сигнали виходили від президента, уряду і спікера ВР", - відзначив він.

На запитання, чи має вступу в НАТО передувати референдум, Хаймзет зазначив: "Найпізніший час проведення референдуму – перед самим вступом у НАТО. Я вважаю референдум доцільним, але саме рішення про референдум має прийматися в Україні. Таке важливе рішення має поділяти населення і більшість керівних сил країни".

Відповідаючи на запитання про те, що буде, якщо в Україні буде досягнутий протилежний національний консенсус – із курсом на нейтралітет або на зближення з Росією, посол сказав: "Ми хочемо бачити Україну демократичною, процвітаючою, стабільною частиною Європи".

"Останні події у Верховній Раді дійсно викликали певне занепокоєння. У Євросоюзі є як члени НАТО, так і не члени НАТО. Мені здається, найважливіше – це правильна політична орієнтація. Якби Україна визнала незалежність Південної Осетії й Абхазії, це повело б Україну в неправильному напрямку. Це несумісне з позицією Євросоюзу", - додав він.

На запитання: "А якби парламент підтримав Грузію?" – посол відповів: "Там звучали і більш зважені заяви, однак жодна з них не була ухвалена. Нас не бентежить те, що не було ухвалено жодного рішення щодо російсько-грузинського конфлікту. Позиції прем'єра і президента були зрозумілі, цього достатньо".

На запитання, чи можливе, на його думку, продовження німецько-російських газових проектів в умовах "охолодження" відносин між ЄС і РФ, у тому числі і проектів із будівництва газопроводів в обхід України, Хаймзет відповів: "Україна ж свою економічну співпрацю з Росією не зупиняє... На зустрічі в минулий понеділок глави країн ЄС послали убік Москви чіткий сигнал. Усе залежить від того, наскільки успішно буде виконуватися угода про припинення конфлікту на Кавказі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...