Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українцям радять не чекати багато щодо безвізового режиму з ЄС

Понеділок, 8 вересня 2008, 13:39

Новий посол Німеччини в Україні Ханс Юрген Хаймзос застеріг українців від великих очікувань у відношенні безвізового режиму з Євросоюзом.

Говорячи в інтерв'ю газеті "Сегодня" про можливість того, що на самміті Україна-ЄС у Евіані 9 вересня відбудеться серйозний прорив у відносинах між Україною та ЄС, він сказав:

"Усі хочуть "великого прориву", однак не бачать, що великий рух уперед уже відбувся. Заява канцлера Німеччини Ангели Меркель про те, що ЄС проведе переговори про асоційоване членство, уже саме по собі величезний крок уперед, хоча і не має на увазі автоматичний вступ у ЄС".

"Проблема, що в Україні занадто часто створюються великі очікування. З іншого боку, коли я дивлюся у вікно, я бачу, наскільки Київ близький до Європи. Економічні відносини стають усе тісніші. Я упевнений, що в Евіані будуть ухвалені рішення, які наблизять угоду про вільну торгівлю між ЄС і Україною", - додав посол.

Хаймзос також зазначив, що хоча він в Україні усього декілька днів, він вже усвідомив, наскільки питання безвізового режиму з ЄС важливе для українців.

"Я упевнений, що діалог по цьому питанню почнеться, але хотів би застерегти від надто великих надій", - заявив він.

За словами посла, у 2007 за нелегальне перебування в Німеччині затримані 1056 громадян України. "Цього року, виходячи з динаміки, цифри будуть мало відрізнятися. В основному це люди, що їхали через Німеччину транзитом, як правило, вони нелегально працювали в країнах Південної Європи і прострочили візи", - сказав він.

Посол відзначив, що минулого року посольство Німеччини опрацювало "близько 140 000 візових заяв, цього року кількість залишиться приблизно тією ж".

Відповідаючи на зауваження, що після підписання угоди про спрощення візового режиму з країнами ЄС, представники пільгових категорій як і раніше отримають відмови у візах, посольства вимагають документи, не передбачені угодою, Хаймзос сказав:.

"Я вважаю, що в цілому угода виконується, просто усі швидко звикають до хорошого. Громадяни країн, що не мають подібної угоди, платять за візи по 60 євро, а українці – 35. Цілі категорії громадян отримують візи безкоштовно, зараз у нас кожна друга віза видається безкоштовно. Крім того, ми видаємо більше довгострокових віз, за  ці півроку вже більше, ніж за весь 2007".

"Що стосується документів, угода про спрощення візового режиму зменшила тільки кількість документів, які підтверджують мету поїздки, але документи про страховку, фінансові гарантії і бажання повернутися назад як і раніше необхідні. Ми зобов'язані їх розглянути, особливо якщо заявник їде в Німеччину вперше", - додав посол Німеччини.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...