Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна сподівається, що ЄС дасть старт діалогу про безвізовість

Понеділок, 8 вересня 2008, 14:22

Україна сподівається, що на Самміті Україна-ЄС в Евіані (Франція) буде офіційно дано старт діалогу про впровадження безвізового режиму.

Про це сказав на брифінгу в понеділок заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісеєв, повідомляє Ліга.net.

Єлисеєв підкреслив, що одним із блоків питань, які будуть розглянуті на самміті Україна-ЄС, будуть питання міграційної політики.

Він сказав, що європейська сторона має висловити готовність до неухильного і повного виконання угоди про спрощену видачу віз. Але для України, за словами Єлісеєва, цього мало.

"Одним із важливих надбань самміту буде офіційний початок діалогу з метою впровадження безвізового режиму", - сказав він і додав, що такий діалог може бути розпочатий уже цього року. "Це наша мета", - підкреслив дипломат.

Єлісеєв також нагадав, що на початку жовтня відбудеться засідання візового комітету Україна-ЄС, на якому українська сторона зверне увагу на системні порушення при виконанні угоди про спрощений візовий режим.

Крім того, за словами заступника міністра, на самміті Україна-ЄС в Евіані 9 вересня буде зафіксована перспектива членства України в ЄС.

"У цій чи іншій формі така перспектива буде зафіксована", - запевнив Єлісеєв.

Він підкреслив, що у вівторок, коли будуть оприлюднені заяви, стане зрозумілим, що ЄС бачить майбутнє з Україною.

"ЄС підтвердить свою віру в європейське майбутнє України, а також підтвердить, що Україна залишається в євроінтеграційних координатах Брюсселя", - сказав він і додав, що це дуже суттєвий сигнал.

Заступник голови МЗС України упевнений, що 9 вересня можна буде почути підтвердження, що Україні немає іншого варіанту, крім "як членство в ЄС".

"У даному випадку вже не буде йтися про партнерство чи співпрацю чи сусідські відносини", - сказав Єлісеєв.

У той же час, він визнав, що "ситуація в Україні не сприяла створенню сприятливого клімату для більш амбіційних угод".

Єлісєєв додав, що все ж таки головним залишається, наскільки далі ЄС готовий іти у відносинах із Україною. Він також зазначив, що зараз склалася не дуже сприятлива ситуація усередині самого ЄС. Це, зокрема, провал референдуму за Лісабонською угодою в Ірландії, незгода Нідерландів на розширення ЄС, і інші причини.

Але Єлісєєв підкреслив, що те, що буде досягнуто на самміті Україна-ЄС, стане вагомим прогресом у відносинах між сторонами.

за матеріалами Ліга.net

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування