Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Богатирьової вимагають, щоб Тимошенко відповіла за захоплене піратами судно

Четвер, 2 жовтня 2008, 14:32

Торгівля зброєю в Україні перебуває під повним контролем уряду і є вагомою складовою його політики, заявляє апарат РНБО у зв’язку з захопленням морськими піратами поблизу узбережжя Сомалі судна "Faina" з екіпажем.

"Саме він (уряд) відповідає за прозорість, законність, відповідність міжнародним правилам спецекспорту товарів військового призначення", - наголошується в його заяві.

"У зв’язку з цим викликає глибоке занепокоєння заява прем’єр-міністра України, що уряд "практично відсторонений від цієї діяльності". Подібне може свідчити про втрату керованості урядом надзвичайно важливої для України частини експортної політики – торгівлі зброєю, і неприховану демонстрацію і бажання відмовитись від відповідальності за ситуацію із захопленням піратами екіпажу судна "Faina", - додається у ній.

На переконання апарату РНБО, "вимога прем’єр-міністра про необхідність "припинити незаконну торгівлю зброєю" в контексті її загальної позиції створила всі посили до підриву довіри до України як відповідального члена ООН в торгівлі зброєю та іншими військовими товарами, активно працює на руйнацію конкурентоспроможності держави в цій особливій і надзвичайно чутливій сфері міжнародної торгівлі".

"Така позиція несподівано корелюється із деякими заявами українських конкурентів на міжнародному ринку зброї, які недобросовісно намагаються скористатись ситуацією із захопленням судна "Faina". Небезпечним є й те, що в цей час пірати дали низку інтерв’ю BBC та іншим та іншим міжнародним інформагенствам, що зброя в трюмах "Faina" призначалась для Судану, що мало на меті виправдати цинічний акт піратства і було негайно спростовано як урядом Кенії, так і урядом Судану", - сказано у заяві.

Апарат РНБО наголошує, що за Конституцією та законодавством, "відповідальним за експорт зброї, військових технологій та товарів подвійного призначення є уряд", контракт із Міноборони Кенії здійснюється ДК "Укрспецекспорт" під жорстким керівництвом Держслужби експортного контролю, безпосередньо підпорядкованої першому віце-прем’єр-міністру. "Вона дала дозвіл на контракт і була зобов’язана здійснювати постійний контроль за умовами його виконання", - наголошується у заяві.

Зі свого боку, зазначає апарат РНБО, "комісія з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю при РНБО дає свої висновки та дозволи [...] винятково за контрактами з так званими "проблемними" країнами [...] – оскільки Республіка Кенія не відноситься до списку "проблемних" країн, дозвіл на укладання контракту з Кенією давала урядова державна служба експортного контролю".

"Кабінет міністрів зобов’язаний взяти на себе всю відповідальність і надати повну і об’єктивну інформацію щодо законності виконання контракту на постачання військової техніки, зброї Міністерству оборони Кенії, про ситуацію щодо звільнення заручників піратами біля узбережжя Сомалі [...] та дезавуювати заяви прем’єр-міністра щодо незаконності торгівлі зброєю Україною, які створюють загрозу національній безпеці України ", - заявляє апарат РНБО.

Крім того, у заяві йдеться про те, що "на судні не було охорони, його безпека у відкритому морі не була забезпечена і іншим чином", хоча відповідні функції покладені на Службу загальної безпеки Держадміністрації морського транспорту України. "Урядом цього виконано не було", - підсумовує апарат РНБО.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування