Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ знає, хто стояв за "транзитним сервером" у 2004-му. Більше цього не буде?

П'ятниця, 3 жовтня 2008, 10:30

Службою безпеки України встановлені особи, які задіяли транзитний сервер на виборах 2004 року.

Про це заявив виконувач обов'язків голови СБУ Валентин Наливайченко в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Для нас непростим є розслідування кримінальної справи у відношенні віртуального сервера, задіяного в ході виборів 2004 року. У рамках цієї справи наші слідчі допитують багатьох людей, у тому числі громадянина України Віктора Медведчука. Нами встановлені особи, які це все здійснювали", - сказав він.

Він підтвердив: "Було втручання в процес виборів і підрахунку голосів".

"Треба розуміти, що цей сервер – це не шматок заліза, який СБУ усе знайти не може, ні, це певний комплекс дій, який призвів до згаданого втручання. І головне, це спроба вплинути на підрахунок голосів і несанкціоновано змінювати базу даних", - підкреслив Наливайченко, додавши, що такі спроби "безумовно" були.

"Їхні організатори, у тому числі, теж установлені слідством. Ми їх не називаємо поки, але це не означає, що матеріали не будуть передані до суду. Сподіваюся, що це буде зроблено найближчим часом", - заявив в.о. голови СБУ.

"Але є й інший компонент, значно важливіший. Ми вже отримуємо допомогу від наших партнерів у Європі, щоб на чергових (чи позачергових) виборах не допустити нічого подібного, через кордон чи з нашої території. Щоб жодна політсила не могла отримати й використовувати можливості втручання в сервер ЦВК", - повідомив Наливайченко.

Він зазначив, що фахівці СБУ також не будуть мати доступу до сервера ЦВК. "Доступ повинна мати лише сама ЦВК – один чи два її члени, визначені наказом голови ЦВК", - підкреслив Наливайченко.

"До речі, повинен сказати, що на попередніх виборах СБУ вперше не мала доступу до баз ЦВК. Ми їх допомагали захищати, але доступу не мали... Отож, якщо хтось думає, що за великі гроші може замовити програму, яка допоможе "правильно перерахувати" голоси виборців, то, запевняю, цього точно не буде", - зазначив він.

Наливайченко також згадав про хакерські атаки, які чинилися на сервер президента, та й інтернет-ресурс СБУ. "Це робила організація "Європейський союз молоді", яка й не приховувала свою участь. Тоді ми разом із ФСБ створили групу, яка з нашої території зайнялася протидією таким атакам", - розповів він.

"У секретаріаті президента після того випадку серйозно посилено відповідний підрозділ, ми допомагаємо, чим можемо, в експертному плані", - повідомив Наливайченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування