Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку знайшли ще одну перешкоду для дострокових виборів

Вівторок, 7 жовтня 2008, 10:25

Президент Віктор Ющенко не розпустить Верховну Раду, поки не переконає депутатів виділити 400 мільйонів гривень на перевибори.

Як пише "Дело", позачергові парламентські вибори можуть бути перенесені на невизначений термін, навіть якщо Ющенко підпише указ про розпуск ВР найближчим часом – їх проведенню можуть перешкодити в парламенті й уряді, затягши з фінансуванням перевиборів.

За словами депутата від Партії регіонів Олександра Єфремова, щоб провести дострокові вибори, у стінах Верховної Ради мають ухвалити рішення про виділення 400 мільйонів гривень – саме стільки потрібно на рестарт парламенту.

Останні події

Після цього Кабмін повинен буде знайти необхідні кошти в держбюджеті 2008 року. Видання припускає, що уряд, для якого переобрання народних депутатів означає відставку, буде тягнути з виділенням коштів. У результаті день виборів може "перекочувати" у календар наступного року.

Щоправда, у пропрезидентському таборі не бачать проблем з виділенням коштів на вибори.

Депутат від "НУ-НС" Юрій Ключковський переконаний, що повноваження Верховної Ради припиняться одразу після розпуску парламенту. Тому голосування народних депутатів для виділення 400 мільйонів не буде потрібно. А кошти на вибори мають бути виділені урядом.

Фінансування має відбутися в термін, інакше, за словами депутата, Кабмін порушить конституційні права громадян, що може викликати кримінальну відповідальність.

Водночас у БЮТ і Партії регіонів запевняють, що президенту в будь-якому випадку доведеться шукати компроміс у Верховній Раді і ухвалити самостійне рішення не вдасться.

За словами "регіонала" Юрія Мірошниченка, розпустити парламент можна тільки після консультацій зі спікером і його заступниками, а також керівниками фракцій. Під час цих переговорів із президентом мають бути погоджені зміни до виборчого законодавства.

За словами Єфремова, відповідно до чинного закону, вибори можливі тільки за працюючого електронного реєстру виборців. До можливого переобрання ВР створити його малоймовірно, тому необхідно внести відповідні поправки в закони, і провести вибори без реєстру за аналогією з минулим роком.

Тільки в цьому випадку вибори будуть легітимними, вважає заступник спікера Верховної Ради Олександр Лавринович.

У свою чергу, депутат від БЮТ Сергій Соболєв заявив, що президент зможе розпустити парламент не раніше 23 листопада – через рік після складання депутатами присяги.

А екс-глави ЦВК, депутата від ПР Сергій Ківалов вважає, що Ющенко не може підписати такий указ до 15 листопада - річного терміну від дня реєстрації в 2007 році у ЦВК 300-го народного депутата.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування