Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РНБО наполягає, що "Фаїна" йшла в Кенію, а з Грузією взагалі торгувала Тимошенко

Середа, 8 жовтня 2008, 15:16

Рада національної безпеки та оборони спростовує заяви голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Валерія Коновалюка про незаконні постачання до Грузії українського озброєння і наголошує, що експорт зброї повністю контролює уряд.

Про це йдеться коментарі РНБО щодо заяви депутата про нібито порушення Україною норм вітчизняного законодавства та міжнародного права у ході військово-технічного співробітництва з Грузією.

У Раді нацбезпеки і оборони вважають, що ТСК ВР була створена "з метою використати породжений опонентами України, спотворений міф її причетності до російсько-грузинського конфлікту і отримання вкрай небезпечних переваг у внутрішньополітичній боротьбі", повідомляє УНІАН.

Рада нацбезпеки і оборони підкреслює, що українсько-грузинське військово-технічне співробітництво здійснювалося на виконання "Угоди між урядом України та урядом Грузії про військово-технічне співробітництво", яка набула чинності 4 липня 1997 року.

Експорт до Грузії здійснювався винятково через єдину Державну компанію "Укрспецекспорт", що робить всі розмови про "контрабанду зброї" абсурдними, акцентується в коментарі РНБО.

РНБО також наголошує, що вся політика військово-технічного співробітництва з Грузією здійснюється чинним урядом, ним контролюється і забезпечується.

У коментарі зазначається, що ТСК ВР отримала усі відповідні матеріали перевірок, де відсутні факти порушення законодавства під час військово-технічного співробітництва з Грузією, але вони з невідомих причин не оприлюднюються.

Періодичні, упереджені інформаційні "викиди" про нібито порушення з боку України міжнародних зобов`язань у сфері нерозповсюдження зброї та експортного контролю впродовж всіх років незалежності нашої держави не знайшли жодних підтверджень.

В цьому плані в РНБО викликає глибоке занепокоєння провокаційне роздмухування скандалу із захопленням судна "Фаїна", чому сприяють необдумані і ворожі національному інтересу висловлювання національних політиків, які дезорієнтують світову громадськість.

"Професійні англомовні західні журналісти під цим впливом зі збільшувальним склом вичитують кожну букву контракту із урядом Кенії, тлумачать абревіатуру GOSS на свій лад, хоча вона тривіально означає підрозділ матеріально-технічного забезпечення Міністерства оборони Кенії – General Ordnance and Security Supplies", - сказано в коментарі РНБО.

Також в Радбезі вважають непрофесійною і суб’єктивною заяву голови парламентської ТСК про продаж озброєння Грузії за нібито заниженими цінами.

Таке твердження спростовано висновками самої ТСК після аналізу усіх особливостей ціноутворення в цій сфері. Структура українського експорту до Грузії та інших держав переважно складалася зі зброї, виробленої понад 20 років тому у колишньому СРСР.

Її ринкова ціна на міжнародних ринках дійсно низька у порівнянні з новітніми озброєннями, тому багато держав колишнього соцтабору передають старі озброєння іншим країнам безкоштовно, пояснюється у коментарі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...