Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тепер Росії загрожують бази НАТО в Прибалтиці

П'ятниця, 5 грудня 2008, 13:55

Новопризначена міністр охорони краю (оборони) Литви Раса Юкнявічене не виключає, що в Литві або іншій державі Балтії можуть з'явитися військові бази НАТО.

"Цілком можливо, чому б ні?", - заявила глава оборонного відомства в п'ятницю, передає Інтерфакс.

На переконання Юкнявічене, "це, безсумнівно, зміцнило би безпеку Литви і Балтійського регіону".

На питання про те, що біля п'яти років тому під час обговорення нового етапу розширення НАТО, коли в альянс готувалися вступити держави Балтії, нібито були дані зобов'язання не створювати в цьому регіоні військові бази, нова глава оборонного відомства заявила: "Такого зобов'язання немає".

"Литва, вступаючи в НАТО, підписала договір, у цьому договорі таке зобов'язання не згадується", - сказала Юкнявічене.

Положення Литви в області безпеки, за її словами, "є таким, яке її географічне і геополітичне положення - ставши членом НАТО і разом із союзниками зміцнюючи безпеку в регіоні, Литва тим самим зміцнила свою безпеку".

"Але зміцнення безпеки залишається пріоритетом майбутнього уряду і це зафіксовано в програмі уряду. Новий уряд у цьому відношенні не здійснюватиме якихось змін, тільки буде намагатися ще міцніше йти обраним шляхом", - підкреслила нова глава оборонного відомства.

Після цього Юкнявічене зазначила, що "дотепер менше уваги приділялося проблемам територіальної оборони, ніж питанням участі в міжнародних операціях і місіях".

"Участь у місіях залишається важливою і це будемо продовжувати, але одночасно з цим спробуємо більше вникнути у вирішення питань захищеності і безпеки країни", - сказала міністр.

Одним з напрямків діяльності для досягнення цієї мети Юкнявічене назвала зміцнення протиповітряної оборони, що пов'язано зі здійсненням військово-повітряними силами союзників по НАТО місії захисту повітряного простору країн Балтії, дислокованої на базі ВВС Литви Зокняй під Шяуляем.

На питання, як їй бачаться перспективи співробітництва Литви з Росією у військовій області, Юкнявічене відповіла, що "це проблема НАТО - ми з Росією в цій області будемо спілкуватися стільки, скільки це буде відповідати інтересам НАТО, які будуть рішення НАТО з цього питанню".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування