Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Немиря: Україна не молиться на членство в ЄС, але потрібна допомога Європи

П'ятниця, 30 січня 2009, 18:16

Україна потребує більшої підтримки Європейського Союзу в боротьбі з кризою, тим більше що така підтримка допоможе самій Європі легше перебороти кризу.

Про це заявив віце-прем'єр Григорій Немиря, у ході п'ятого українського ланчу в Давосі, організованого Віктором Пінчуком у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Поки Європа демонструє дуже слабкі зусилля в новій політиці сусідства", - сказав він.

За словами віце-прем'єра, успішний вихід України з кризи буде вирішальним не тільки для неї на найближчі 20-30 років, але і для всього європейського проекту.

"Євросоюз сприймає прагнення України до Європи, але є погроза, що він не сприймає Україну як члена ЄС. Хоча ми не молимося на членство, а хочемо використовувати програму вступу як перевірений механізм для перетворень", - підкреслив Немыря.

Він зазначив, що Євросоюз в умовах кризи вже переглянув ряд звичних підходів, зокрема, коли надавалася рекордна по обсягах фінансова допомога Угорщини або Латвії.

"Якщо Європа намагається стабілізувати політику сусідства, то логічно було б, щоб ці працюючі інструменти стосувалися і сусідів Євросоюзу, зокрема, України", - підкреслив український віце-прем'єр.

Він зазначив, що, крім небажаності соціальної напруженості на границях з Євросоюзом, існують і сугубо економічні причини для такої підтримки, зокрема, значний товарообіг України з Євросоюзом, особливо з прикордонними країнами.

"Єврокомісія і Європейський центральний банк (ЄЦБ) повинні подумати, як можна надати Україні механізми та інструменти підтримки, що вони використовують. Це шанс для Євросоюзу створити м'який вплив і просувати його", - зазначив Немиря.

Серед таких можливих механізмів він назвав свопові операції ЄЦБ "євро-гривня", що могли б серйозно підтримати "дочки" європейських банків в Україні.

Віце-прем'єр також значив необхідність продовжувати підготовку поглибленої угоди по вільній торгівлі.

Він нагадав, що недавня газова криза також була тестом для Європи й України. На його думку, відповідальна позиція українського керівництва гідна більш відповідального підходу Європи до інтеграції з Києвом.

При цьому Немиря підкреслив, що пріоритет евроинтеграции для українського уряду залишається незмінним і кризу лише підштовхує до посилення цього вектора.

Коментуючи дії уряду України по боротьбі з кризою, віце-прем'єр підкреслив: Кабінет міністрів займає дуже активну позицію.

"Наш уряд не збирається панікувати і здаватися, ми хочемо бути активними", - сказав він.

За словами Немирі, частина цієї активності - робота з міжнародними донорами й інвесторами, щоб підвищувати довіру до країни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...