Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Румунія і Хорватія не отримують російський газ, Австрія - 10%, Угорщина - 20%

Вівторок, 6 січня 2009, 11:10

Поставки російського газу до Румунії цілковито припинені у вівторок, повідомляє румунська газова компанія "Трансгаз".

Зараз компанія проводить "технічні операції, спрямовані на впевнене забезпечення пріоритетних споживачів", повідомляє "Інтерфакс".

За даними румунського телеканалу "Реалітатя", у зв'язку з наявною ситуацією найближчим часом відбудеться надзвичайне засідання в міністерстві економіки країни.

Між тим, Хорватія теж перестала отримувати російський газ, який іде транзитом через Україну, у вівторок о 6:00 мск, повідомив прес-секретар хорватської газової компанії "Плінакро" Нетак Ерделяц. За інформацією хорватської енергетичної компанії ІНА, постачання газу до Хорватії почали скорочуватися вже в понеділок увечері.

В Австрію у вівторок вранці надійшло лише 10% від передбачених обсягів російського газу, повідомляє австрійський енергетичний концерн "О-Ем-Фау". У зв'язку з цим концерн змушений вдатися до відкачки газу зі сховищ, зазначається в повідомленні.

"У наявних метеорологічних умовах газопостачання Австрії буде впевненим, - повідомляє "О-Ем-Фау". - Недопоставки 90% російського газу будуть компенсовані за рахунок резервів, обсяг яких складає 1,7 млрд кубометрів".

За даними "О-Ем-Фау", у ніч на вівторок "Газпром" оголосив про зниження постачань газу на 30-40%, але до 10 години ранку за московським часом вони впали до 10% від передбаченого обсягу.

Водночас в Угорщину у вівторок надходить менше 20% від передбачених обсягів російського газу, говориться в комюніке, розповсюдженому від імені прес-секретаря компанії ПДГ - філії угорської енергетичної компанії МОЛ Яноша Жуги.

У повідомленні зазначається, що "в Угорщину через Україну, Словаччину й Австрію надійшло 6-7 млн кубометрів газу замість 38 млн., передбачених контрактом".

"Ми можемо відшкодувати відсутню кількість із наших резервів", - зазначається в повідомленні Жуги. Угорщина споживає на добу 68-70 млн кубометрів газу. Газосховища країни мають у своєму розпорядженні резерви в розмірі 3,5 млрд кубометрів.

У свою чергу, Франція поки не зазнає проблем з постачаннями російського газу. З такою заявою в ефірі французького радіо виступив у вівторок представник французької газової компанії "Газ де Франс" Жерар Метрає.

"Російсько-українська криза поки не завдала жодного збитку ані нашим контрактам на газо забезпечення, ані споживачам у Франції", - заявив Метрає. Водночас він зазначив, що Франція отримує газ із декількох джерел, у тому числі з Норвегії та Нідерландів, а російська частка складає менше 15%.

Як відомо, у ніч на вівторок припинено постачання російського газу через Україну в Болгарію, Грецію і Македонію. Офіційне підтвердження про припинення постачань російського газу через Україну надійшло і від міністра енергетики й природних ресурсів Туреччини Хільмі Гюлера.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...