Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі усе більше жертв конфлікту України та Росії

Вівторок, 6 січня 2009, 17:58

Постачання газу в Угорщину через територію України у вівторок увечері були цілковито припинені, повідомив міністр енергетики країни Шаба Молнар.

"Постачання газу в Угорщину через Україну зупинилися остаточно о 15:30 (середньоєвропейського часу, 17:30 МСК)", - сказав міністр у вівторок на брифінгу в Будапешті, повідомляє "Інтерфакс".

Раніше у вівторок газотранспортний підрозділ угорської національної нафтогазової компанії МОЛ Foldgazszallito Zrt повідомляв, що країна в першій половині дня отримувала менше 20% законтрактованого обсягу газу з Росії транзитом через Україну.

Між тим виконавчий директор Foldgazszallit Янош Жуга заявив, що Угорщина відкриє підземні сховища природного газу, і за нинішнього рівня споживання угорський газовий оператор спроможний забезпечувати постачання палива протягом декількох тижнів, незважаючи на повне припинення газопостачання з Росії через територію України.

"За нинішнього щоденного споживання в 68 млн куб. м підземні сховища можуть постачати споживачів тижнями", - сказав Жуга у вівторок на брифінгу в Будапешті.

Між тим, словенська газова компанія "Геоплин" у другій половині дня вівторка поширила комюніке, у якому говориться, що країна недоотримує 90% постачань газу. За даними компанії, особливо складна ситуація була вранці, однак пізніше вона дещо покращилася. Жодних цифр "Геоплин" не навів.

Сербія ж отримує половину оговорених контрактом із Росією обсягів газу, повідомила у вівторок сербська незалежна радіостанція "Б-92" з посиланням на директора компанії "Сербіягас" Душана Баятовича. За його словами, не виключено, що постачання припиняться цілком. Баятович закликав підприємства за можливістю переходити на мазут.

Крім того, Придністров’я з вівторка почало зазнавати недостачу газу в зв'язку з перекриттям Україною транзитних газопроводів.

Як повідомляє "Інтерфакс", із метою економії з 6 січня у всіх населених пунктах перервано гаряче водопостачання і зменшено температура в системах центрального опалення. Усіма телеканалами, трансльованими в Приднітсров’ї, біжить "стрічка" з поясненням причин відсутності гарячої води і різкого зниження температури в житлових приміщеннях.

Як повідомили в міністерстві промисловості Придністров’я, Молдавська ГРЕС у зв'язку з перекриттям Україною транзитних газопроводів змушена перейти на вугілля.

МЗС Придністров’я повідомляє, що направило у вівторок звернення на адресу російської й української сторін, а також голови Місії ОБСЄ і спеціального представника ЄС у Молдові. У документі, зокрема, сказано, що перекриття газопроводів "позначаться на усіх без винятку мешканцях Придністров’я, включаючи найвразливіші прошарки населення...", що в підсумку призведе до "гуманітарної катастрофи, відповідальність за яку нестимуть ті, хто залишив без тепла, у замерзаючих квартирах і лікарняних палатах, сотні тисяч людей".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування