Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Тимошенко вирішили переходити на мазут

Вівторок, 6 січня 2009, 18:51

Усі підприємства, які мають борги за газ, спожитий у минулому році, та не підписали договорів із НАК "Нафтогаз України", після 8 січня можуть залишитися без газу.

Таку інформацію озвучили представники "Нафтогазу" під час селекторної наради з питань сталого проходження опалювального сезону в умовах обмеження постачання природного газу, його економії та використання резервних видів палива, яка відбулась 5 грудня.

Щоб цього не трапилось, міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко наголосив на необхідності приведення у відповідність тарифів на послуги опалення та своєчасності розрахунків підприємств теплокомуненерго за спожиті енергоносії.

"Якщо ви на місцях не можете провести відповідну роботу з населенням щодо своєчасних платежів, тоді треба брати кредити в банках або погашати платежі за рахунок міжбюджетних трансфертів, бо НАК "Нафтогаз" ставить питання категорично – без грошей газу не буде", - наголосив він, повідомляє урядовий портал.

Разом із тим, міністр запевнив, що вже найближчим часом уряд розгляне можливість проведення рефінансування Нацбанком тих банків, які обслуговують підприємства теплоенергетики, під гарантії органів місцевого самоврядування з метою покриття касового розриву, який виникає через неузгодженість термінів оплати населенням за спожиті послуги з теплопостачання та термінів оплати за спожитий природний газ підприємствами теплоенергетики.

Як було зазначено у ході наради, загальна сума заборгованості за спожитий у 2008 році природний газ становить 1851 млн. гривень і лише за грудень зросла на 209 млн. гривень. Основними боржниками є Дніпропетровська, Харківська, Донецька, Запорізька, Луганська області та Київ.

Відповідно до протоколу наради у першого віце-прем’єр-міністра Олександра Турчинова, регіонам було доручено у стислі терміни вжити необхідних заходів із підготовки та переведення всіх теплогенеруючих підприємств, які мають таку можливість, на роботу на резервному виді палива – мазуті.

За інформацією заступника міністра палива та енергетики Володимира Макухи, вже готується рішення уряду, яким буде передбачено закупівлю необхідної кількості мазуту за кордоном.

"Цей мазут буде включено до групи товарів критичного імпорту, що спростить умови його постачання, та буде прийнято рішення про його закупівлю без проведення відповідних тендерних процедур", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування