Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У коаліції вважають, що Ющенко знайшов новий спосіб усунути Тимошенко

Понеділок, 16 лютого 2009, 09:53

Депутат від "НУ-НС" Тарас Стецьків ("Народна самооборона") вважає, що, прохаючи Конституційний Суд розтлумачити деякі нюанси формування Кабінету міністрів, президент шукає можливість відсторонити прем'єра Юлію Тимошенко.

"Тут усе шито білими нитками! Віктор Ющенко переслідує одну мету – будь-яким способом відсторонити Юлію Тимошенко від посади прем'єр-міністра і докласти всіх зусиль, щоб вона не стала президентом України", - заявив він "Комерсант-Україна".

А заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов вважає, що у президента немає шансів на те, що його подання буде задоволене.

"По-перше, Конституційний Суд не хоче вирішувати проблеми в країні, а по-друге, у Конституції в даному випадку усе врегульовано", - сказав Портнов.

"Коаліція може запропонувати кандидатуру прем'єра, а може і ні. Останнє означає, що прем'єр-міністр може втратити свою посаду тільки у випадках, передбачених Конституцією – шляхом оголошення йому вотуму недовіри чи, у випадку формування нової виконавчої влади, за результатами нових виборів", - додає він.

Впевненості у тому, що Тимошенко поки може працювати спокійно, представникам коаліції додає провал голосування у питанні висловлення недовіри Кабміну 5 лютого.

Утім, серед опитаних виданням суддів КС у відставці немає єдиної думки щодо правової позиції Ющенка.

"Буква Конституції каже: коли одна коаліція розпадається, а нова створюється, повинен формуватися новий склад Кабінету міністрів – вноситися кандидатури прем'єр-міністра і всіх членів уряду", - зазначив Валерій Пшеничний (суддя КС у 2003-2007 роках).

"Коаліція БЮТ і НУНС існувала і без блоку Литвина. Зараз до неї може приєднатися кожна з парламентських фракцій, і це не буде вважатися створенням нової коаліції, а лише приєднанням до чинної", - зазначив Іван Тимченко (суддя КС у 1996-2004 роках).

"Таким чином, у випадку приєднання до коаліції якої-небудь фракції повторення процедури формування Кабінету міністрів не обов'язкове", - підкреслив він.

Як відомо, у п'ятницю президент звернувся до КС із проханням невідкладно розтлумачити деякі нюанси формування Кабміну.

Зокрема, він просить вирішити, чи необхідно коаліції фракцій БЮТ, "НУ-НС" і блоку Литвина повторити всю процедуру формування Кабінету міністрів, починаючи з подачі главі держави подання по кандидатурі прем'єр-міністра – тому що новостворена "коаліція трьох" не вносила подання президенту щодо кандидатури прем'єр-міністра, а після його призначення – прем'єру щодо кандидатур до складу Кабміну, хоча, на переконання президента, мала б.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування