Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко – Москві: Україна не буде нічого платити, бо газ перекривала не вона

П'ятниця, 6 лютого 2009, 16:06

Президент Віктор Ющенко вважає недружньою заяву президента Росії Дмитра Медведєва про те, що Україна повинна компенсувати збитки країнам, які постраждали через зрив постачання газу в січні 2009 року.

Про це йдеться у заяві секретаря РНБО Раїси Богатирьової.

"Президент України вважає невідповідною прозорій і чесній політиці, позиції української сторони, недружню заяву президента Росії, що, мовляв, українська сторона несе "фінальну юридичну відповідальність за проблему" збитків ЄС внаслідок дій ВАТ "Газпром", - сказано у ній.

За словами Богатирьової, Ющенко заявляє, що "Україна не може нести відповідальність за дії ВАТ "Газпром" щодо ухвалення в односторонньому порядку рішення із призупинення постачання природного газу в ЄС, оскільки саме російська сторона підписувала відповідні контракти та приймала на себе юридичні зобов’язання з країнами ЄС щодо виконання угод з забезпечення їх блакитним паливом".

"В той же час Україна добросовісно виконувала всі свої зобов’язання і сама понесла серйозні фінансово-економічні збитки від дій ВАТ "Газпром", - наголосила вона.

Богатирьова також зазначила, що Україна виходить "із термінової необхідності вдосконалення форм співробітництва в цій сфері на принципах взаємної вигоди довіри рівноправності та поваги між сторонами".

"Важливо також ввести жорсткий мораторій на політичне управління процесом переговорів з цієї проблеми, які будуть активно продовжуватися в Москві, Києві і Брюсселі. Треба створити спільними зусиллями прозорий і справедливий газовий ринок на базі саме економічної, а не політичної, кон’юнктури", - заявила вона.

"Україна вже надала гарантії і Росії і Європейському Союзу щодо виконання своїх зобов’язань по транзиту російського природного газу на основі не політичних рішень, а чинних договорів та контрактів. Росія також має надати такі гарантії", - додала Богатирьова.

Як відомо, раніше Медведєв заявив, що Україна повинна компенсувати збитки країнам, які постраждали через зрив постачання газу в січні 2009 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування