Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведєв вчергове лякає Україну передоплатою і відключеннями

Неділя, 1 березня 2009, 09:21

Президент Росії Дмитро Медведєв попередив, що якщо Україна не розплатиться вчасно за поставлений російський газ, надалі вона буде одержувати його по передоплаті.

Про це він сказав в інтерв'ю іспанським ЗМІ у переддень державного візиту в Мадрид, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Тепер поставки газу в Україну здійснюються за ринковими цінами і при цьому наші українські партнери зобов'язані вчасно вносити гроші", - заявив Медведєв.

"Найближчий платіж, який має бути, здається, він складає в районі 400 млн доларів, і повинен бути виконаний вже у найближчий перспективі. У випадку нездійснення такого платежу настають наступні наслідки за угодою: Україна переходить на попередню оплату наступних поставок", - підкреслив президент Росії.

"Природно, що такі наслідки наступатимуть, якщо вони вчасно не розплатяться", - додав Медведєв.

При цьому президент підкреслив: "Ми б, звичайно, не хотіли повернення до попереднього сценарію (припинення поставок газу Україні), це точно не наш вибір, але можу сказати відверто, якщо вони будуть відмовлятися платити, нам доведеться щось робити".

"Нафтогаз України" повинен розрахуватися за поставлений цього року російський газ до 7 березня.

Що стосується забезпечення стабільності поставок газу європейським споживачам, Медведєв нагадав про недавній візит у Москву президента Єврокомісії Жозе Мануэла Баррозу.

"Я йому сказав просту річ, якщо ми хочемо убезпечити всіх, і європейських споживачів, і в цілому створити нормальний рівень нашого співробітництва, гарантувати його, давайте допоможемо українцям", - сказав президент Росії.

"Але в них дійсно важка ситуація. Деякі аналітики називають економічну ситуацію в Україні, по суті, близької до колапсу економічного. Якщо ми відчуваємо, що вони не здатні платити, давайте створимо фінансовий пул і допоможемо їм грошима", - запропонував він.

Медведєв вважає, що "це вихід для всіх".

"Є набір фінансових інститутів європейських, ми самі готові в цьому приймати участь, ми готові теж внести якісь наші гроші для того, щоб забезпечити нормальну ситуацію з поставками, але давайте це зробимо цивілізовано", - запропонував президент Росії.

"Ми висували ідею консорціуму, тобто покупки частини газу. Ця ідея не вмерла, будь ласка, давайте це зробимо, якщо ми відчуємо, що Україна не здатна платити", - заявив він.

"Але поки що дедлайн не наступив, і наші українські партнери, я думаю, цілком вони можуть, і під силу їм розрахуватися з цими питаннями", - зазначив Медведєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування