Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Албанію і Хорватію прийняли в НАТО, а для України все як і раніше

Середа, 1 квітня 2009, 18:36

Албанія та Хорватія стали повноправними членами НАТО.

Про це журналістам заявив речник НАТО Джеймс Аппатурай, повідомляє УНІАН.

За його словами, у середу США повідомили штаб-квартиру НАТО про завершення ратифікаційних процедур щодо приєднання цих двох країн до Альянсу.

"Албанія та Хорватія серйозно працювали для досягнення стандартів НАТО, зокрема, в галузі демократії та реформування оборонної системи", - сказав Аппатурай.

Речник НАТО зазначив, що ці дві країни отримали колективну безпеку, але водночас і взяли на себе відповідальність за безпеку в регіоні і за безпеку союзників, що входять до Альянсу.

Він також додав, що лідери цих двох країн будуть вперше присутніми на саміті НАТО, який відбудеться 3-4 квітня у французькому Страсбурзі та німецькому Келі як лідери країн-членів НАТО.

Крім того, Аппатурай заявив, що принципи розширення НАТО залишаються незмінними; Україна і Грузія будуть членами організації після досягнення необхідних стандартів.

"Принцип розширення НАТО залишається і підтримується всіма союзниками так, як вони робили і раніше. У відношенні цього не має бути ніяких сумнівів", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Аппатурая, підтвердженням цьому є той факт, що дві країни приєднуються до НАТО сьогодні, а інші - або на завершальному формальному шляху до приєднання, або розглядають майбутнє приєднання.

"Я бачив повідомлення уряду Чорногорії про те, що вони хочуть рухатися вперед і запитувати членство на певній фазі. Це - принцип, який підтримує альянс", - зазначив він.

Аппатурай також нагадав, що принцип розширення міститься в основних документах альянсу.

"Тому не повинно бути сумнівів у відношенні зобов'язань НАТО в плані розширення", - ще раз підкреслив він.

Говорячи про перспективи приєднання до НАТО Грузії та України, Аппатурай зазначив, що "має бути розуміння того, що нічого не змінилося".

"Принцип, прийнятий у Бухаресті про те, що вони будуть членами, як тільки досягнуть стандартів, не змінився. Але правда і те, що вони ще не готові в сенсі реформ. Це не означає, що змінилися принципи. Це просто означає, що вони ще не готові. НАТО буде продовжувати допомагати їм у досягненні стандартів", - пояснив він.

"Ми працюємо, як союзники для того, щоб підтримувати зусилля в проведенні реформ", - додав Аппатурай.

Як відомо, Албанія заявила про своє бажання вступити до НАТО у 1992 році, а Хорватія – у 1995 році.

Україна у 1995 році запропонувала НАТО встановити особливі відносини і закріпити їх у двосторонньому документі.

У 1997 році у Мадриді було підписано Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО.

Нині в державі точаться суперечки щодо доцільності вступу до Альянсу. Якщо представники Росії заявляють про те, що більшість населення виступає проти вступу до НАТО, то представники західних держав виступають за те, щоб народ України сам визначився щодо перспективи приєднання до Альянсу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: