Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Менеджер" Балога вважає, що його команда не зробила нічого шкідливого для України

Понеділок, 4 травня 2009, 17:59

Глава секретаріату президента Віктор Балога вважає головним досягненням президентської вертикалі влади протидію спробам деяких політичних сил монополізувати владу.

В інтерв'ю РІА "Новости", відповідаючи на запитання про те, що вважає досягненнями і невдачами президентської вертикалі за останні 2 роки, він сказав:

"Напевно, на першу позицію досягнень поставлю не дію, а протидію. Президент зміг запобігти дуже активній спробі монополізації влади деякими політичними силами, коли в парламенті формувалася більшість не за Конституцією, а за правилами тіньових торгів".

"Якби це сталося – наслідки для держави, для демократичної перспективи країни могли б бути дуже сумними", - підкреслив Балога.

При цьому він нагадав, що в 2007 році президент Віктор Ющенко "пішов на безпрецедентний крок і призначив дострокові перевибори Ради", запропонувавши "основним політичним гравцям компроміс, завдяки якому політичну ситуацію вдалося повернути в конституційні рамки".

На запитання про те, чи є такі рішення, за які йому соромно, Балога відповів так:

"Команда секретаріату в період моєї роботи в ній не зробила нічого, що нашкодило б суспільству й державі. Це стосується також і відносин Банкової з урядом".

"Щоразу, коли президент зупиняв чи скасовував постанови Кабміну, на його адресу здіймалася хвиля звинувачень у протидії. Але ми виходили з національних інтересів, тоді як уряд нерідко керувалося логікою і завданнями іншого порядку", - пояснив глава СП.

"Точно такий підхід і до ухвалених законів: якщо Верховна Рада стає інструментом лобістських угруповань і намагається узаконити корупційні схеми - глава держави ветує такі рішення. Жодних винятків і подвійних стандартів!", - підкреслив він.

При цьому, за словами Балоги, його "роль на Банковій – винятково менеджерська".

"Секретаріат у цілому – це адміністратор конституційних повноважень президента. Напевно, керівника секретаріату можна назвати головним адміністратором, хоча тут справа не у визначеннях. Секретаріат "заточений" на те, щоб глава держави виконував свої функції ефективно", - зазначив він.

"До речі, після призначення мені довелося змінити без малого всіх керівників служб – саме через необхідність дати Банковій новий імпульс дії. До мого приходу секретаріат умів добре вправлятися в риториці, а ось із конкретикою при виконанні рішень було тугенько", - сказав Балога.

"Отримавши у вересні 2006 року запрошення президента, я не розглядав його з погляду моєї персональної кар'єри. Мені це було неважливо. Та й успіх же вимірюється не величиною крісла і якістю його оббивки. Важлива, перш за все, відповідність зробленого апарату секретаріату інтересам суспільства й держави, і тільки потім можна говорити про коефіцієнт моєї особистої участі в досягнутому результаті", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування