Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка скоро займуться "Надрами"

Середа, 10 червня 2009, 21:29

Рада нацбезпеки й оборони найближчим часом розгляне ситуацію, яка склалася навколо НАК "Надра України".

Про це заявив у середу перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак після завершення ініційованої президентом Віктором Ющенком наради з міністром охорони навколишнього середовища Георгієм Філіпчуком, головою СБУ Валентином Наливайченком та заступником Генпрокурора Тетяною Корняковою.

"Компанія, на превеликий жаль, робить усе менше і менше в обсягах своєї роботи - і все більше і більше погрязає у надзвичайно незрозумілі транзакції, про які сьогодні президенту доповідали Генпрокуратура і СБУ", - сказав він, повідомляє прес-служба голови держави.

Шлапак заявив, що силові відомства отримали низку конкретних доручень щодо з'ясування ситуації по ряду випадків.

За його словами, учасники наради обговорили два принципово важливі питання: щодо нормативного забезпечення сфери надрокористування; ситуації, що склалася безпосередньо з розвідкою корисних копалин та стану справ у "Надра України".

"Президент надзвичайно занепокоєний тим, що на середину року немає урядового документу, який би регламентував видачу спеціальних дозволів і порядок проведення аукціонів щодо використання корисних копалин. Це зупиняє бізнесові процеси, це створює, на жаль, основи для корупційних діянь", - відзначив Шлапак.

"Відтак президент вважає, що відповідний документ (що вже розглядався урядом) має бути або негайного оприлюднений, або повторно розглянутий на засіданні Кабміну. З цього приводу міністр має звернутися до прем'єр-міністра", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначив Шлапак, Ющенко наполягає на тому, що питання надрокористування повинні регулюватися не урядовими постановами, а законом. Відтак, переконаний глава держави, відповідний законопроект має бути підготовлений і поданий до парламенту.

Під час наради президент назвав три основні проблеми, що існують у НАКу: погіршення діяльності компанії 2008 року і пропозиції її реформування; інвентаризація майна і відчуження активів; діяльність дочірнього підприємства НАКу "Полтаванафтогазгеологія" і ризик втрати Сахалінського нафтогазоносного родовища.

Зі свого боку, міністр охорони навколишнього середовища відзначив важливість наради як з точки зору соціально-економічної, так і з позиції оборонної та безпекової.

За словами Філіпчука, потрібно створити "нормальне інвестиційне поле" для підприємців.

Дуже важливо сьогодні якнайшвидше провести в українському парламенті в новій редакції Кодекс про надра, наголосив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...