Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сварки Тимошенко і Ющенка можуть привести в Україну авторитаризм

Четвер, 11 червня 2009, 13:15

Розкол демократів у пострадянських країнах може привести до влади авторитарні, антизахідні режими.

Про це застерігає The Science Christian Monitor, зокрема говорячи про Україну і Грузію.

Видання зазначає, що захід несе значну відповідальність за те, як завершаться нинішня політична криза в Україні й у Грузії. Демократичні сили, які прийшли до влади в результаті "кольорових революцій", виявилися розколоті через особисті амбіції лідерів і конфлікту інтересів.

Нездатність російських демократів об'єднатися у свій час дозволила Володимиру Путіну повернути країну на авторитарні рейки, нагадує видання.

Тепер Москва використовує той же прийом у сусідніх країнах, демонізуючи демократів, допомагаючи їх опонентам і підтримуючи сепаратистів.

У випадку поразки демократів Україна і Грузія можуть стати авторитарними або антизахідними країнами, думають автори статті, переклад якої наводить Инопресса.ру.

Протиборство Михаїла Саакашвілі з опозицією, яка разом з ним здійснювала "революцію троянд", так само як і тривалий конфлікт між українським президентом Ющенком і прем'єром Тимошенко, яка використовує в боротьбі, зокрема, флірт із проросійськими силами, дозволяють зробити певні висновки.

По-перше, очевидно, що в політичному просторі пострадянських країн усе ще сильна "сталінська спадщина всепоглинаючого страху", що і приводить до кровопролитної боротьби вчорашніх союзників. Відповіддю на це мають стати демократичні переговори і мирне досягнення консенсусу.

По-друге, у нинішніх умовах глобальної рецесії нездатність демократичних сил об'єднатися ставить ці країни на межу значних ризиків.

Гаприклад, під тиском Росії Київ, який роздирається протиріччями, може поступитися в питаннях енергетичного транзиту і статусу Криму.

Нарешті, найголовніший головний висновок, який мають зробити мешканці пострадянських країн, набравшись мужності, - це необхідність самостійно вирішувати свої проблеми.

Якщо лідери не готові або не здатні змінювати порядок денний адекватно ситуації, вони мають поступитися місцем новому поколінню політиків, які знають про радянську пропаганду лише за розповідями, говориться в статті.

Те, що відбувається зараз: антиурядові демонстрації, економічні труднощі, тиск із боку Росії - має стати тривожним дзвінком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування