Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко врятує "Нафтогаз" не за рахунок емісії гривні

П'ятниця, 5 червня 2009, 15:05

Уповноважений президента Богдан Соколовський заявляє, що Національний банк не буде проводити емісію гривні для розрахунків "Нафтогаз України" з російським "Газпромом" за поставлений у травні природний газ.

Про це він повідомив на брифінгу.

"Мова не йде про додатково надруковані паперові гроші, мова про це не йде", - сказав Соколовський, повідомляють Українські новини.

На питання, звідки "Нафтогаз" отримає гроші, Соколовьский відповів, що компанія залучить кредит у Державного Ощадного банку, що, у свою чергу, збільшить статутний фонд за рахунок резерву НБУ.

У відповідь на прохання журналістів прокоментувати те, що президент Віктор Ющенко під час вступної промови на засіданні Ради національної безпеки й оборони згадав емісію гривні, Соколовський сказав, що президент не мав на увазі випуск в обіг грошових знаків.

"А як назвати гроші, які прийдуть в "Нафтогаз" не за рахунок його господарської діяльності? За визначенням, це емісія в НАК у формі кредиту", - сказав він.

На уточнююче питання, чи буде Нацбанк використовувати свої валютні резерви, він відповів, що НБУ не має іншої можливості надати кошти.

"А звідки ж гроші ще в Нацбанку? Він комерційною діяльністю не займається", - сказав він.

Соколовський також повідомив, що для розрахунків за газ "Нафтогаз" розглядав багато варіантів залучення коштів, у тому числі в російських Внешэкономбанка й Внешторгбанка, але схвалений Президентом варіант виявився найбільш вигідним.

Як відомо, раніше Ющенко на засіданні РНБО сказав, що вирішив схвалити емісію НБУ ресурсів для розрахунків за газ із Росією.

Російська сторона висловлювала стурбованість можливим зривом оплати "Нафтогазом" поставок газу за травень.

Відповідно до контракту на поставку газу, "Нафтогаз" зобов'язаний розраховуватися з "Газпромом" за поставлений газ до 7 числа місяця, наступного за місяцем поставки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування