Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Богатирьова закликає депутатів відмовитися від недоторканості на час

Середа, 1 липня 2009, 16:03
Секретар РНБО Раїса Богатирьова переконана, що жорстоке вбивство Валерія Олійника на Кіровоградщині, до якого причетний депутат БЮТ Віктор Лозинський, свідчить про необхідність терміново реформувати статус народного депутата і змінити Конституцію.

Зокрема, необхідно скасувати депутатську недоторканість, йдеться в відкритому листі Богатирьової, розповсюдженому прес-службою РНБО.

За її словами, вбивство Олійника ще раз засвідчило "зверхність кримінальних звичаїв над верховенством права і законом" і гостро поставило питання про "критичну незахищеність громадян України від свавілля і агресії корумпованої влади та злочинних кланів".

"Особливо небезпечним стало корупційне зрощування правоохоронців з народними обранцями. Це спотворює процес демократії і ставить його під контроль новоявленої мафії, як системну загрозу національній безпеці", - йдеться в заяві секретаря РНБО.

"Цивілізаційний розкол між народом і такою владою", на її переконання, може бути подоланий тільки "публічною відмовою влади і партій від політичної корупції і підписання національного договору про "перезавантаження" всієї політичної системи в Україні – в тому числі і через прийняття нової редакції Конституції через референдум як форму безпосередньої демократії".

"Треба позбавитися архаїчного рудимента в мандаті народного депутата – його скоріше абсолютної юридичної недоторканості", - стверджує секретар Радбезу, наголошуючи, що "випадок в Голованіському районі не залишає права замовчати реформу статусу народного депутата або вкотре її заговорити".

"Треба негайно внести зміни до чинної Конституції, аби у вересні-жовтні цього року депутатська недоторканість перестала бути джерелом корупції в Україні. Поряд з цим я пропоную негайно, за підписами всіх народних депутатів, прийняти спеціальну постанову Верховної Ради про відмову обранців народу від депутатської недоторканості на час до кінця виконання їхніх обов’язків у Верховній Раді 7 скликання", - заявляє Богатирьова.

Крім того, на її думку, необхідно подолати формування представницької законодавчої влади через систему закритих виборчих списків, адже "саме вони породжують надзвичайну і особливо тяжку політичну корупцію".

"Невідкладне завдання парламентаріїв – терміново проголосувати за новий закон про вибори до Верховної Ради на основі прямих виборчих списків. Ще краще – третину місць у парламенті надати громадянам, які через політичні партії або шляхом самовисування зможуть обиратися в національні законодавчі збори в мажоритарних округах", - заявляє також секретар РНБО.

"Якщо є сумніви щодо такої пропозиції у політичних лідерів, пропоную терміново провести опитувальний референдум з цього приводу і дозволити народові реалізувати своє право бути сувереном, а не на "підтанцьовках" у політиків. Президент, я переконана, готовий невідкладно призначити такий референдум", - додає Богатирьова.

За її словами, дана проблема диктує необхідність "зупинити процес криміналізації політичної влади і перетворити її інститути у професійний єдиний корпус ефективних управлінців і законодавців".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування