Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Найбільші прогульники у Раді з "кандидатів" – Богословська, Янукович, Яценюк

Понеділок, 13 липня 2009, 14:39

У засіданнях 4 сесії Верховної Ради 6 скликання з невідомих причин не брали участь більше 60 разів 9 народних депутатів, причому 8 із них - представники Партії регіонів.

Про це повідомив заступник голови парламенту Микола Томенко у понеділок на прес-конференції, підбиваючи попередні підсумки цієї сесії ВР, інформує прес-служба віце-спікера.

"Що стосується відвідуваності пленарних засідань Верховної Ради, то з невідомих причин не брали участь у засіданні більше 60 разів 9 народних депутатів, причому 8 з них – представники Партії регіонів", - сказав він.

Томенко також зазначив, що лише 18 народних депутатів не пропустили з поважних причин жодного з 61 засідання Верховної Ради, які відбулися з 3 лютого.

За словами віце-спікера, при аналізі відвідуваності парламенту за цей період "кидаються в очі суттєві розбіжності в діяльності комітетів ВР".

За ці півроку, згідно з затвердженим планом роботи Верховної Ради, мало відбутися щонайменше 12 планових засідань комітетів. Однак не всі працювали так активно.

Зокрема, комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (голова – Олександр Омельченко, "НУ-НС") провів 20 засідань, комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (Віктор Швець, БЮТ) – 16. Водночас, комітет з питань транспорту і зв’язку (Володимир Козак, Партія регіонів) провів всього 3 засідання, а комітет з питань свободи слова та інформації (Ганна Герман, Партія регіонів) – 5.

"Ця інформація ще раз свідчить про невідповідну роль комітетів в законодавчому та організаційному процесі ухвалення рішень. Останнім часом фракції взяли на себе більше функцій законодавчої ініціативи, аніж комітети", - сказав заступник голови ВР.

За його словами, за 4 сесію, якщо брати за основу лише поважні причини, 31 депутат не брав участі у жодному засіданні комітету. І це при тому, що заробітна плата у Верховній Раді нараховується за поданням голів комітетів.

Томенко також проаналізував "дисципліну парламентської діяльності" народних депутатів, які заявили про намір балотуватися на посаду президента.

Він повідомив, що найбільше "прогулів" спостерігається у трьох кандидатів у президенти: Інни Богословської (пропущено 48 пленарних засідань та 14 із 14 засідань комітету), Віктора Януковича (пропущено 38 пленарних та 8 із 9 засідань комітету) та Арсенія Яценюка (пропущено 31 та 5 із 14).

"Цілком очевидно, що підвищення ефективності діяльності парламенту вимагає ухвалення конституційних, законодавчих та організаційних рішень", - вважає Томенко.

"І надалі головна мотивація перебування у парламенті представників великого бізнесу пов’язана з отриманням статусу депутатської недоторканності, а не зацікавленість у реальній законодавчій діяльності. Тому без скасування депутатської недоторканності, шляхом внесення змін до Конституції, важко уявити, що представники великого бізнесу будуть дійсно працювати у парламенті", - заявив він.

Крім того, на думку Томенка, необхідне посилення ролі комітетів ВР як головного інституту законотворення у парламенті, а також введення відповідальності за "прогули" шляхом ненарахування заробітної плати депутатам.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...