Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко закликає селян віддавати зерно "в заставу" її дітищу

Вівторок, 4 серпня 2009, 12:54

Прем’єр Юлія Тимошенко закликає селян продавати зерно не зернотрейдерам за "бросовими" цінами, а Аграрному фонду за "заставними".

Про це йдеться у її зверненні до селян, оприлюдненому у вівторок.

Тимошенко зазначила, що жнива проходять "досить успішно", однак "пропозиція зерна на ринку значно вища, ніж попит", тож "починають потужно працювати спекулянти, які в цей момент хочуть за безцінь" скупити у селян урожай.

"Так не має бути. Ви не маєте продавати ділкам свій врожай, вирощений потом і кров’ю, за смішні ціни", - звернулася Тимошенко до селян.

Вона зазначила, що уряд створив Аграрний фонд і виділив для нього 3 млрд. грн. – і фонд приступив до закупівлі зерна в заставу. Кабмін встановив закупівельні ціни "приблизно на 30-40% більші, ніж спекулятивна ціна, яку зараз пропонують на ринку зернотрейдери".

"Для того, щоб ви не продавали сьогодні зерно за бросовими цінами, ми пропонуємо віддати частину врожаю до Аграрного фонду за так званими заставними цінами - це 60% від закупівельної ціни, визначеної міністерством. При цьому ви не втрачаєте власності на зерно, воно залишається вашим! Його можна буде забрати в будь-який момент, коли зерно на ринку буде мати найкращу ціну", - заявила Тимошенко.

"Держава застрахувала ваші ризики навіть на той випадок, якщо з якихось причин ціна на зерно на осінь не зросте. Це означає, що в будь-який момент, коли ви захочете продати зерно, яке вже є в заставі в Аграрному Фонді, держава купить його за визначеною зараз закупівельною ціною. Тоді вже власником зерна стане держава", - додала вона.

Уряд скоротив кількість довідок, які вимагаються від селян, з 16-ти до 4-х. Тепер, щоб продати зерно, аграрії мають звернутися до відділення Аграрного Фонду у своєму регіоні, написати заявку і принести 4 документи: виписку з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; копію свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ; просте чи подвійне складське свідоцтво або складську квитанцію чи видаткову накладну; посвідчення про якість зерна (сертифікат якості Державної хлібної інспекції).

Керівництво Аграрного Фонду, за словами Тимошенко, пообіцяло, що за кожною правильно оформленою заявкою селянин зможе отримати гроші вже через 3 дні.

"Але знаючи наших бюрократів, я встановила паралельний контроль за роботою Аграрного Фонду. Це урядова гаряча лінія – 8-800-507-30-90 – куди ви можете дзвонити щодня з 8 до 21 години, залишати там свої заявки на продаж зерна чи повідомляти про проблеми, які виникають у спілкуванні з Аграрним Фондом", - повідомила прем’єр.

"Через 5 днів наш колл-центр передзвонить тому, хто давав заявку, і якщо за цей час Аграрний фонд не оформив всі документи і не закупив зерно у аграріїв, у його керівництва будуть проблеми, це я вам гарантую!", - пообіцяла Тимошенко.

Крім того, уряд дозволив купувати зерно і на несертифікованих складах. Також домовлено, що Аграрний Фонд "не буде вибирати, в кого купувати зерно, а в кого ні", виконуватиме всі заявки за мірою їх надходження.

Тимошенко запевнила, що в Аграрному Фонді "гроші є – достатні, щоб не давати закуповувати зерно за бросовими неринковими цінами" – і навела державні ціни.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...