Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Клюєв: енергетика не готова до зими і потопає у боргах

Вівторок, 1 вересня 2009, 08:22

Українська енергетика знаходиться в глибокій кризі і абсолютно не готова до зими, заявляє депутат від Партії регіонів Андрій Клюєв.

Як заявив він в інтерв’ю УНІАН, у найгіршому стані - теплова енергетика, яка вже майже рік працює збитково.

Клюєв зазначив, що небувалими темпами ростуть борги тепловиків, наприклад, шахтарям за відвантажене вугілля вони винні понад 1 млрд. грн. При цьому уряд обіцяє збільшити фінансування вугільної галузі на 100 млн. грн., хоча не виконуються ні рекомендації парламенту про внесення змін до законодавства про формування держрезерву вугілля за рахунок Стабфонду, ні поточний рівень фінансування галузі.

За словами Клюєва, внаслідок неефективних дій уряду різко зросло кредитне навантаження на підприємства теплоенергетики, яке вже перевищило 3,2 млрд. грн. А оскільки в бюджеті немає грошей на погашення цих кредитів, то на вирівнювання фінансової ситуації будуть потрібні нові мільярдні кредити.

Вся політика уряду направлена на втягування країни у боргову яму, заявив "регіонал".

За його словами, як результат неефективного управління галуззю, за останні два роки значно погіршився технічний стан ТЕС. Депутат підкреслив, що 90% енергоблоків теплових електростанцій вичерпали свій розрахунковий ресурс роботи: наприклад, ступінь зношення Одеської ТЕЦ наближається до 95%.

Ця зима буде особлива складною, вважає народний депутат, оскільки до холодів затягнуться планові ремонти ТЕС, дуже вірогідні аварійні зупинки.

За словами Клюєва, якщо раніше брак генерації у зимовий період компенсувався за рахунок АЕС, то цього року і в атомній галузі ситуація неймовірно складна. Через погане фінансування більшість планових ремонтів енергоблоків всіх АЕС перенесено з літнього періоду на проміжок з жовтня по лютий, тобто на період пікових навантажень.

Окрім цього, зазначив Клюєв, через погане планування не внесені до тарифу на електроенергію, вироблену на АЕС, багато необхідних витрат – від заходів з підвищення безпеки діючих енергоблоків до підготовки добудови енергоблоків №№3 і 4 на Хмельницькій АЕС – всього майже на мільярд гривень.

Все це, зазначає Клюєв, веде до істотного затягування виконання Енергетичної стратегії до 2030 року зі спорудження нових атомних генеруючих потужностей і продовження терміну роботи діючих.

"Такими темпами через 5-7 років в Україні буде серйозний дефіцит електроенергії, і з`явиться необхідність купувати в Росії не тільки газ, але й електроенергію", - вважає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування