Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз вказав Януковичу, що мова – не його прерогатива

Четвер, 3 вересня 2009, 12:46

Президент не може вирішувати, яка мова буде державною, бо це належить до компетенції Верховної Ради.

На цьому наголосив лідер Соцпартії Олександр Мороз в ефірі радіо "Промінь" у середу, повідомляє прес-служба СПУ.

"Президент не може вирішувати, яка мова буде державною – це прерогатива парламенту. Саме ВР повинна внести зміни до Конституції в цьому питанні", - сказав він.

"Зробити це можуть тільки 300 депутатів – конституційна більшість. Упевнений, що ні зараз, ні потім цих голосів не набереться", - додав Мороз.

На думку екс-спікера, питання мови, церкві, національної приналежності в Україні багато в чому штучні і служать для піару кандидатів у президенти.

За словами лідера Соцпартії, проблеми релігії у більшості українців стоять на 25-му місці, мовні питання хвилюють кожного 20-го українця, тоді як на 1-му місці у людей – проблеми виживання, бо життя подорожчало на 75%.

"Людей хвилюють пенсії, зарплати, рівень безробіття, соціальні гарантії, але про це фаворити президентських перегонів намагаються не говорити", - зазначив Мороз.

Він вважає, що мовні й конфесійні питання "узагалі не можуть бути прерогативою кандидатів у президенти".

Утім, Мороз зазначив, що в переговорах із Росією потрібно використовувати ту мову, якою тебе можуть почути й зрозуміти.

"Що з того, що деякі наші "державники" їздили до Москви й розмовляли з керівництвом РФ через перекладача? У підсумку таких переговорів газ подорожчав у п'ять разів. І кому це вигідно? Народу України?", - поцікавився він.

"Російська мова – одна з шести мов міжнародного спілкування, затверджена ООН, і розмовляти нею – для користі України – необхідно", - підкреслив Мороз.

Але спекуляції на статусі мови в нашій країні необхідно припинити, упевнений лідер "соціалістів".

Як відомо, у середу лідер Партії регіонів Віктор Янукович пообіцяв, що у випадку обрання його президентом він зробить усе можливе, щоб російська мова стала другою державною в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...