Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин хоче модернізувати закон УРСР про російську мову

Четвер, 1 жовтня 2009, 17:09

Спікер Володимир Литвин вважає за необхідне "модернізувати" закон колишньої УРСР про мови, у якому російська мова визначена як мова міжнаціонального спілкування.

Про це він заявив під час поїздки на Одещину, овідомляє прес-служба Верховної Ради.

На його думку, після доопрацювання закон може застосовуватися в освіті, судочинстві та інших сферах життєдіяльності.

На думку Литвина, питання мови, міжнаціональних стосунків та релігії – це ті сфери, де "потрібно діяти хірургічно вивірено і чистими руками". Він порадив людям не вірити політикам, які обіцяють напередодні виборів шляхом зміни законодавства ввести другу державну мову – російську.

Литвин нагадав, що згідно з Конституцією України, для внесення змін до першого розділу Основного закону, у якому визначений статус державної мови, необхідно проводити референдум.

Разом з тим, наголосив Голова Верховної Ради, у разі організації такого референдуму країна буде розколота. "А що нам потрібно – розв`язати проблему чи розколоти країну?", - сказав він.

Торкаючись питання міжнаціональних стосунків, Литвин наголосив, що представники кожної національності, які проживають в Україні, мають право на освіту рідною мовою та задоволення власних культурних і духовних потреб.

На його думку, наявність багатьох національностей в країні та державна підтримка кожної з них "дозволить створити надійний "сплав" держави".

Держава, підкреслив Голова Верховної Ради України, має "пильно дбати" про те, щоб у країні не було проявів міжнаціональної ворожнечі. Він навів Одеську область як приклад мирного та дружнього співіснування представників різних національностей.

"Слава Богу, що природжена толерантність жителів цього багатонаціонального краю не дозволяє виникнути проблемам та конфліктам на міжнаціональному грунті", - сказав Литвин.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування