Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екзит-поли можуть оголосити переможцем не того?

Четвер, 4 лютого 2010, 19:30
У ході Національного екзит-полу-2010 під час другого туру виборів планується опитати близько 17 тисяч респондентів на 300 виборчих дільницях.

Про це під час прес-конференції повідомив директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів, який є замовником опитування.

За його словами, опитування виборців проводитимуть Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова.

Кучерів зазначив, що головною метою проекту є забезпечення ефективного громадського контролю за чесністю виборчої процедури, а також отримання інформації про соціально-демографічну структуру електорату кандидатів на посаду президента.

Він наголосив, що результати загальнонаціонального опитування будуть оприлюднені після закінчення голосування 7 лютого о 20:01, а уточнені результати екзит-полу - близько 23:00.

Крім того, додав він, ця інформація буде синхронно опублікована українською і англійською мовами на чотирьох сайтах, поширена за допомогою сервера електронної пошти, а також через Google групи.

Також, за словами Кучеріва, однією з особливостей Національного екзит-полу стане використання "Нових медіа" - прямої трансляції оголошення результатів екзит-полу в мережі YouTube.

Він зауважив, що бюджет екзит-полу становить 121 тис. дол. Крім того, за словами Кучеріва, похибка вибірки не перевищить 2,5%.

"При наявності похибки в 2% результати екзит-полу можуть дати зміщення на 5% в одну чи іншу сторони", - наголосив соціолог.

"І це питання не тільки до нашого екзит-полу, коли похибка буде на рівні 5% різниці між кандидатами, і є всі шанси, що частина екзит-полів або всіх екзит-полів оголосять переможцем не того", - сказав Кучерів.

У свою чергу науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна зазначила, що також не виключає, що дані Національного екзит-полу розходитимуться з даними інших екзит-полів.

Вона пояснила це тим, що Національний екзит-пол не тільки намагається встановити результати, а ще й контролювати явку виборців.

Як відомо, під час першого туру президентських виборів згідно з даними Національного екзит-полу розрив між Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко склав 4,3%. Водночас згідно з офіційними даними ЦВК розрив склав 10,28%.

УНІАН

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування